مسیریابی آگاه از انرژی در شبکه های حسگر بیسیم به کمک الگوریتم ترکیبی جستجوی هارمونی و کلونی زنبور عسل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی مهندسی فناوری اطلاعات، کامپیوتر و مخابرات ایران
  • کد COI اختصاصی: ICTBC07_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین فرهادی

دانشجوی کارشناسی ارشد شبکه های کامپیوتری، دانشگاه شیخ بهایی

حسین محمدی نژاد

استادیار گروه کامپیوتر، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه شیخ بهایی

چکیده

شبکه های حسگر بیسیم اساسا از گره های حسگر ارزان قیمتی تشکیل شده که داده ها را از محیط جمع آوری میکند و آنها را به یک چاهک ار سال میکنندکه در آنجا متعاقبا پردازش خواهند شد. چون گره های بی سیم به شدت محدودیت باتری دارند، نگرانی ا صلی این ا ست که چگونه ان رژی گره ها به گونه ای حفظ شود که طول عمر شبکه افزایش یابد. ارتباطات بی سیم به عنوان منبع اصلی مصرف انرژی در شبکه های حسگر بیسیم است. درنتیجه میتوان با به حداقل رساندن ارتباطات رادیویی، طول عمر گره های حسگر بی سیم را افزایش داد. یک راه حل برای حل این مسئله، استفاده از مسیریابی حداقل فا صله و به صورت چندگامی است. به این منظور در این مقاله از روش مسیریابی الگوریتمهای جستجوی هارمونی و کلونی زنبور عسل برای مدیریت انرژی گره های حسگر و همچنین متعادلسازی طول عمر شبکه ارائه شده است. الگوریتم جستجوی هارمونی به دلیل کاربردی بودن برای مسائل بهینه سازی گسسته و پیوسته، محا سبات ریا ضیاتی کم، مفهوم ساده، پارامترهای کم و اجرای آسان به یکی از پرکاربردترین الگوریتمهای بهینه سازی در سالهای اخیر در مسائل مختلف تبدیل شده است. برای بهبود دقت و همگرایی الگوریتم جستجوی هارمونی و همچنین بهینه سازی حافظه هارمونی از الگوریتم کلونی زنبور عسل استفاده شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان میدهد که روش پیشنهادی در مقایسه با الگوریتمهای موجود علاوه بر کاهش مصرف انرژی و افزایش طول عمر شبکه باعث افزایش نرخ تحویل بسته نیز شده است. روش پیشنهادی نسبت به الگوریتم GA-PSO بهبودی بین ۱۴ تا ۱۷ در صد و ن سبت به الگوریتم ACI-GSO میزان بهبود را ۱۰ درصد به دست آورده است.

کلیدواژه ها

شبکه حسگر بی سیم، مسیریابی، الگوریتم کلونی زنبورعسل، الگوریتم جستجوی هارمونی، نرخ تحویل بسته.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.