تعیین نقش طرح واره های ناسازگار اولیه و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در پیش بینی تاب آوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مددکاری اجتماعی، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SOWOR-8-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه گرجی

Department of conseling, Islamic Azad university, south Tehran branch.

سمیه صالحی

Department of conseling, Islamic Azad university, south Tehran branch.

چکیده

مقدمه: افراد و گروه های تاب آور، مجهز به مجموعه ای از ویژگی های مشترک اند که آن ها را برای غلبه بر دگرگونی ها و فراز و نشیب های زندگی آماده می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش طرح واره های ناسازگار اولیه و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در پیش بینی تاب آوری انجام شد.  روش: این پژوهش به لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد رشته مشاوره خانواده دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بود. تعداد دویست نفر به روش نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان کارشناسی ارشد رشته مشاوره خانواده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم کوتاه پرسشنامه طرح واره ناسازگار اولیه یانگ۱۹۹۶؛ پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی کرایجو اسپینهاون۲۰۰۱؛ مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون۲۰۰۳ بود. به منظور تحلیل داده ها از آمار استنباطی-ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده شد.  نتایج: یافته ها نشان داد طرح واره های ناسازگار اولیه و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان توان پیش بینی تاب آوری را داشتند. نتایج نشان داد که سی و شش درصد تغییرات تاب آوری به طرح واره های ناسازگار اولیه و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان مربوط می شود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نقش طرح واره های ناسازگار اولیه و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در پیش بینی تاب آوری، اجرای کارگاه های آموزشی با مبنای نظری طرح واره های ناسازگار اولیه و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، برای دانشجویان رشته مشاوره ضروری به نظر می رسد. علاوه بر این فراهم نمودن خدمات روان شناختی و مشاوره در دسترس عموم از دیگر ضرورت ها در ارتقا سلامت افراد است.

کلیدواژه ها

Early Maladaptive Schemas, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Resilience, طرح واره های ناسازگار اولیه, راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان, تاب آوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.