بررسی عوامل اجتماعی-فرهنگی موثر بر قتل های ناموسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مددکاری اجتماعی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SOWOR-9-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جوانمرد

Faculty member of Amin Police Academy

طاها عشایری

The Young Researchers and Elite Club, Ardabil Branch, Islamic Azad University

الهام عباسی

Payame Noor University

چکیده

مقدمه: قتل های ناموسی به قتل دختر و پسر توسط اعضای خانواده، فامیل یا جامعه اطلاق می شود که اعمال و رفتارهای آن ها برحسب عرف و هنجار جامعه غیراخلاقی تلقی شده و تهدیدی بر آبرو و شرف تلقی می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نگرش روستائیان نسبت عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر قتل های ناموسی بود. روش: این پژوهش توصیفی و از نظر هدف کاربردی، به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته به روش لیکرت اجرا شده است. سطح پایایی ابزار تحقیق با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. همچنین با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری طبقه ای احتمالی از جامعه آماری هزار و دویست و پنجاه خانوار روستایی، دویست و نود و سه خانوار انتخاب شدند. نتایج: یافته ها نشان داد، بین تعصب اجتماعی ششصد و ده هزارم، جمعگرایی سیصد و چهل و هشت هزارم، حساسیت به ناموس چهارصد و یک هزارم، نگرش مردسالارانه پانصد و نوزده ، انزوای اجتماعی ششصد و هفتاد و هشت هزارم، فقر اجتماعی چهارصد و هشتاد و نه هزارم، فقر فرهنگی هفتصد و ده هزارم و فقر اقتصادی سیصد و شصت و سه هزارم با قتل های ناموسی رابطه معنا داری وجود دارد، ولی بین طرد اجتماعی با وقوع قتل های ناموسی رابطه معناداری وجود نداشت. یافته های رگرسیون همزمان نیز نشان داد که قتل های ناموسی بیشتر متاثر از فقر اجتماعی با بتای سیصد و بیست و چهار هزارم است. بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیرهای تعیین شده به عنوان عوامل موثر بر قتل های ناموسی مورد تایید بوده و نتیجه آن با نتایج تحقیقات قبلی از جمله سور۲۰۱۴، زاموت۲۰۱۴، سینگال۲۰۱۴ و مارکوس و زاکوس۲۰۱۴ همخوانی داشته است. به طورکلی، تحقیقات انجام شده قبلی و تحقیق حاضر، قتل های ناموسی را اغلب پدیده ای اجتماعی-فرهنگی می دانند.

کلیدواژه ها

Honor Killings or Shame Killing, Social Structure, Cultural Poverty, Prejudice, Women, قتل ناموسی, ساختار اجتماعی, فقر فرهنگی, تعصب, زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.