تببین نقش میانجیگری شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی در تاثیر حمایت اجتماعی بر سلامت اجتماعی معلولان جسمی-حرکتی شهر تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مددکاری اجتماعی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SOWOR-9-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا کریمی درمنی

Islamic Azad University, Dehaghan branch, department of cultural sociology

منصور حقیقتیان

Department of cultural sociology, Islamic Azad University, Dehaghan branch

احسان رحمانی خلیلی

Department of sociology, Islamic Azad University, central Tehran Branch

چکیده

مقدمه: در مدل پزشکی، وظیفه شخص معلول تطبیق خود با جامعه است اما بر خلاف آن در مدل اجتماعی، اجتماع مسوول تطبیق دادن نیازهای فرد معلول با شرایط می باشند. بر این اساس سوال اصلی پژوهش بنا به اهمیت و جایگاه حمایت اجتماعی این گونه شکل گرفت؛ آیا میتوان از حمایت اجتماعی به عنوان عاملی اثرگذار بر سلامت اجتماعی افراد معلول سود جست؟ بنابراین مطالعه پیشرو به منظور تبیین تاثیر حمایت اجتماعی بر سلامت اجتماعی با میانجیگری متغیرهای کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی انجام گردید. روش: این مطالعه از نوع توصیفی-تبیینی است و از روش پیمایش استفاده شده است. در اندازهگیری متغیرها، سلامت اجتماعی براساس شاخص های کییز، حمایت اجتماعی بر اساس شاخص های ولمن و فیشر، شادابی اجتماعی بر اساس شاخص های لیندنبرگ و کیفیت زندگی با پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی عملیاتی شده اند. پرسشنامه پس از بررسی روایی و پایایی، با تلفیق روش نمونه گیری طبقه بندی و تصادفی ساده، با برآورد حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، در بین سیصد و نود معلول جسمی-حرکتی در استان تهران در سال ۱۳۹۸ اجرا گردید. نتایج: یافته های تحقیق در بررسی مدل معادلات ساختاری با نرمافزار Smart Pls نشان داد، میزان تاثیر مستقیم متغیر حمایت اجتماعی بر کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی تاثیری قوی و بر سلامت اجتماعی تاثیر آن ضعیفتر بود. بحث و نتیجه گیری: با این نتایج نقش میانجی بودن دو متغیر کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی مشهود است و از طرف دیگر تاثیر شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی بر سلامت اجتماعی قوی و قابل قبول میباشد. در نهایت میزان تاثیر مستقیم و غیر مستقیم سه متغیر حمایت اجتماعی، شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی بر سلامت اجتماعی به میزان۰.۳۳=R۲ میباشد.

کلیدواژه ها

Social Health, Social Support, Social Happiness, Quality of Life, People with Disabilities, سلامت اجتماعی, حمایت اجتماعی, شادابی اجتماعی, کیفیت زندگی, معلولان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.