علت شناسی بروز تصادفات جرحی یا فوتی خودروهای فراجا و ارائه راهکار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه نظارت و بازرسی، دوره: 17، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_SIJRL-17-66_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید تیمور حسینی

استادیار، مدیریت راهبردی، دانشگاه جامع امین، تهران، ایران

هادی شیرزاد

استادیار، ژنتیک پزشکی، پژوهشگاه علوم انتظامی، تهران، ایران

امید شیرزاد

۳. مربی، حقوق جزا و جرم شناسی، پژوهشگاه علوم انتظامی، تهران، ایران، (نویسنده مسئول)

چکیده

زمینه و هدف: فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، مدیریت ایمنی و نگهداشت کارکنان را در کنار وظایف ذاتی و قانونی خود مدنظر قرار داده است. این تحقیق با هدف شناخت عوامل ساختاری, زمینه ای و رفتاری موثر بر کاهش تلفات انسانی در فراجا انجام شده است.روش شناسی: این تحقیق از نظر نتیجه کاربردی و به روش آمیخته (کمی و کیفی) انجام شده است. در این تحقیق نمونه گیری هدفمند بوده و ضمن بررسی پرونده های سه سال گذشته تصادفات سطح فراجا در یگان های عملیاتی بر اساس چک لیست طراحی شده جمع آوری شد.یافته­های تحقیق: در این مطالعه مشخص شد که از مجموع تصادفات رانندگی در سال های ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ متاسفانه ۱۲/۰ درصد رانندگان فوت کرده اند. البته بر اساس مطالعه حاضر فوت با عوامل مورد بررسی ارتباطی معنی دار نداشته است. از نظر علل تصادف، سه علت اصلی بروز تصادفات شامل تخطی از سرعت مطمئنه و عدم توانایی راننده در کنترل وسیله نقلیه و عدم توجه به جلو به صورت واضح و معنی دار از نظر آماری با آسیب فرد دیگر در حادثه ارتباط داشته است. در این مطالعه به روش های آماری ثابت شد که در ماموریت  تعقیب و گریز بیشترین خسارت ها دیده شده است. بحث و نتیجه گیری: با عنایت به اینکه تصادفات خودرو های سازمانی یکی از مشکلات اساسی موجود در عملیات فراجا می باشد؛ تا کنون تصور می گردید تنها رانندگان سازمانی هستند که مقصر اصلی اینگونه حوادث می باشند؛ در حالیکه بررسی ها نشان دادند، عوامل متعددی وجود دارند که به غیر از رانندگان می تواند در وقوع این حوادث نقش داشته باشند که اهم آنها نقص قبلی خودرو استفاده شده در ماموریت  ها  (از جمله نقص ترمز و لاستیک) و همچنین عدم دسترسی به خودرو متناسب با ماموریت  ها می باشند.

کلیدواژه ها

تصادفات, خودرو سازمانی, مدیریت ایمنی, نگهداشت کارکنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.