معماری و کتیبه های مسجد و مدرسه شیخ عبدالحسین تهرانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ماهنامه علمی-تخصصی مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی، دوره: 2، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_ISAH-2-14_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی قنبریان

دانش آموختە پسادکتری فلسفە اخلاق، دانشکدە معارف و اندیشە اسلامی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

یکی از مکان هایی که به خوبی بیان گر معماری و هنر دوران قاجار است، مسجد و مدرسه شیخ عبدالحسین تهرانی است. این مسجد و مدرسه در بازار بزرگ تهران قرار داشته و به همت امیرکبیر و شیخ عبدالحسین تهرانی ساخته شده است. هم اکنون نیز با گذشت بیش از ۱۵۰ سال از ساخت آن، کانونی برای تحصیل طلاب و تبلیغ فرهنگ اسلامی است. معماری و تزئینات مسجد و مدرسه بسیار زیبا و قابل توجه است و کتیبه های متعددی از دوران قاجار، پهلوی و انقلاب اسلامی در آن نصب شده است. علی رغم یادداشت های پراکنده و مقالات اندکی که به این امر پرداخته اند، کتیبه ها و معماری مسجد و حوزه شیخ عبدالحسین به طور کامل، بررسی نشده است و هنوز موارد و جزئیات مبهمی که نیاز به تحقیقات کتابخانه ای و به ویژه میدانی دارد، باقی است. در نوشتار حاضر، به تبیین و بررسی وضع و اسلوب و معماری مسجد و مدرسه پرداخته شده و کتیبه های آن خوانش شده است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و پردازش اطلاعات، توصیفی تحلیلی می باشد. شیوه ارجاعات و استنادات، درون متنی APA است و در متن، از هفت مدرک (تصویر معماری و کتیبه) استفاده شده است.

کلیدواژه ها

مسجد و مدرسه شیخ عبدالحسین تهرانی، معماری، کتیبه، دوره قاجار، امیرکبیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.