اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر بر افسردگی، اضطراب و استرس دختران نوجوان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-10-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا صاحب زمانی

Master of Clinical Psychology, Medical Semnan Branch, Islamic Azad University, Semnan, Iran

مریم کاظم زاده ممقانی

Master of Family Counseling, Shandiz Institute of Higher Education, Mashhad, Iran

پریا لطفی

Master of Clinical Psychology, University of Tabriz, Tabriz, Iran

سمیرا صفری دیزج

Master of Clinical Psychology, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran

مریم ایزدی مزیدی

Assistant Professor of Psychology, Semnan Branch, Islamic Azad University, Semnan, Iran

چکیده

مقدمه: دوره نوجوانی با تغییرات سریع زیستی، شناختی و اجتماعی همراه می باشد، که این تغییرات می تواند بر سلامت روان نوجوانان تاثیر داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر (نسخه نوجوان) بر افسردگی، اضطراب و استرس دختران نوجوان شهرستان سبزوار انجام شد.  روش کار: پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان نوجوان دختر شهر سبزوار در سال تحصیلی  ۱۴۰۱- ۱۴۰۰ بود، که از بین آنها تعداد ۴۴ نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمایش ۱۰ جلسه مداخله درمانی گروهی دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ­ای دریافت نکردند. هر دو گروه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-۲۱)، را در مرحله پیش­ آزمون و پس ­آزمون تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-۲۵  با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ­ها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه باعث کاهش معنی­داری در نمرات پس آزمون افسردگی، اضطراب و استرس گروه آزمایش - در مقایسه با گروه کنترل شده است (۰/۰۰۱> P).  نتیجه ­گیری: به نظر می رسد که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر یکی از روان درمانی های موثر در درمان اختلالات روانی نوجوانان دختر می باشد،  پس این درمان می تواند به بهبود بهداشت روانی دختران نوجوان کمک کند.

کلیدواژه ها

Anxiety, Depression, Female adolescent, Stress, Unified Transdiagnostic, افسردگی, اضطراب, استرس, دختران نوجوان, فراتشخیصی یکپارچه نگر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.