بررسی تاثیر گیاه خرنوب بر پارامترهای مایع منی و ناباروری مردان در مطالعات تجربی انسانی و حیوانی: یک مطالعه مرور سیستماتیک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 26، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-26-11_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 496
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده عادله رحمانیان

کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری شیروان، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، شیروان، ایران.

مهین کیانی مسک

کارشناس ارشد مامایی، گروه مامایی، دانشکده علوم پزشکی تربت جام، تربت جام، ایران.

فاطمه سادات موسوی

دانشجوی دکتری بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران.

مروارید ایرانی

مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران. استادیار گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران.

چکیده

مقدمه: ناباروری، یک مشکل شایع جهانی می ­باشد که فاکتورهای مردانه در ۵۰-۴۰% موارد، دخیل می ­باشند. از آنجایی که امروزه داروهای مکمل و طب جایگزین برای درمان ناباروی مورد توجه واقع شده است، مطالعه حاضر با هدف تاثیر گیاه خرنوب بر پارامترهای مایع منی و ناباروری مردان در مطالعات تجربی انسانی و حیوانی انجام شد. روش کار: این مطالعه مرور سیستماتیک بر اساس گایدلاین PRISMA، با استفاده از کلید واژه­های فارسی و انگلیسی و همه ترکیبات احتمالی آنها و جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Science Direct،Magiran ، SID، Web of Science،Pubmed ،Medlib ، Scopus و Google Scholar با کلید واژه های مبتنی بر MeSh شامل Siliqua ­(Carob)، Sperm، Testis،Male infertility ، Semenبدون محدودیت زمانی تا آوریل ۲۰۲۳ انجام شد. معیار ورود به مطالعه شامل مطالعات مداخله ­ای انسانی و حیوانی انجام شده بر روی مردان و حیوانات مذکر بود. یافته­ ها: از مجموع ۱۷۶ مطالعه به دست آمده، ۱۴ مطالعه حیوانی و ۳ مطالعه انسانی وارد مطالعه شدند. حیوانات مورد آزمایش در این مطالعات شامل موش، خروس، قوچ و سگ بودند. نتایج اکثر مطالعات نشان می­دهد، گیاه خرنوب باعث بهبود پارامترهای اسپرم مانند غلظت، تحرک پیشرونده، مورفولوژی، قابلیت حیات کیفیت و حجم مایع منی می­ گردد، اما نتایج در مورد تاثیر این گیاه بر فعالیت آنتی ­اکسیدانی، شاخص استرس اکسیداتیو و افزایش توان باروری ضدونقیض می­ باشد. نتیجه­ گیری: گیاه خرنوب بر برخی پارامترهای اسپرم و باروری مردان موثر است، هرچند به علت ناکافی بودن تعداد مقالات در برخی موارد و وجود تناقض در نتایج برخی مقالات دیگر، نمی توان در مورد این گیاه اظهارنظر قطعی کرد، لذا جهت تعیین اثربخشی قطعی آن توصیه می شود مطالعاتی وسیع تر، با حجم نمونه بیشتر و روش کار دقیق تری طراحی و انجام گردد.

کلیدواژه ها

باروری, خرنوب, مایع منی, ناباروری مردان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.