توسعه مدل سینتیکی فرآیند تبدیل کاتالیستی بستر ثابت در پالایشگاه های ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کاتالیستهای صنعتی
  • کد COI اختصاصی: NICATCO01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا سیف محدثی

۱- مسئول طرح ، پژوهشگاه صنعت نفت،پژوهشکده کاتالیست و نانو فناوری، تهرا

سپهر صدیقی

مسئول پروژه

سرود زاهدی

پژوهنده ارشد

مهدی رشیدزاده

رئیس پژوهشکده کاتالیست و نانوفناوری

چکیده

بنزین ، محصول اصلی فرآیند تبدیل کاتالیستی در پالایشگاه های ایران می باشد . با توجه به اهمیت این واحد در پالایشگاه ، در این پژوهش مدلسازی سینتیکی راکتور بستر ثابت این فرآیند ارائه شده است. ابتدا بدلیل پیچیدگی ساختار و همچنین تنوع مولکولی این واحد، از مدلسازی با روش انتخاب شبه جزء یا مدلسازی گسسته Lumping) (Discrete برای شناسایی خوراک و محصول استفاده شده‌ که مدل ارائه شده دارای 26 شبه جز شامل هیدروکربنهای 5 کربنه (سیکلو پنتان، نرمال پنتان و ایزو پنتان)، هیدروکربنهای 6 تا 9 کربنه (آلکیل سیکلو پنتان، آلکیل سیکلو هگزان، نرمال پارافین، ایزو پارافین و آروماتیک) و همچنین هیدروکربن های سبک شامل نرمال بوتان، ایزو بوتان، پروپان، اتان، متان و هیدروژن می‌باشد. با توجه به اهمیت پارامترهای موثر دراین فرآیند، تعداد 96 تست رآکتوری بر اساس روش طراحی آزمایش تعیین گردیده که این آزمایشات در رآکتور دیفرانسیلی واحد پایلوت پژوهشکده کاتالیست و نانو فناوری- پژوهشگاه صنعت نفت انجام گرفته است. برای مشخص نمودن ثوابت سرعت، از تکنیک بهینه سازی و از الگوریتم(Levenberg - Marquardt) استفاده شده است. در نهایت پس از تعیین سینتیک اولیه، ثوابت سرعت واکنش با استفاده از داده‌های عملیاتی پالایشگاه شامل غلظت آروماتیکها، نفتنها و پارافینها و دمای خروجی از رآکتورها تنظیم شده‌اند. پس از انجام مدل سازی سینتیک و شبیه سازی تمامی تجهیزات موجود در فرآیند ، میزان درصد خطای متوسط(AAD%) بین داده های عملیاتی پالایشگاه و نتایج حاصل از مدل برای دمای خروجی از رآکتور های اول، دوم و سوم، عدد اکتان محصول، بازده محصولات و هیدروژن برگشتی به رآکتور به ترتیب 38/0، 74/0، 59/0، 34/0، 68/5 و 01/3 درصد بوده که دقت بالای مدل سینتیکی ارائه شده در این تحقیق را اثبات می‌نماید.

کلیدواژه ها

تبدیل کاتالیستی، مدل سازی، سینتیک، لامپ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.