کاربرد آزمون های غیرمخرب در آزمون های پس از پرتودهی سوخت هسته ای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی جوشکاری و آزمایش های غیرمخرب، بیست و چهارمین کنفرانس ملی جوش و بازرسی، سیزدهمین کنفرانس ملی آزمایش های غیرمخرب و دومین کنفرانس ملی ساخت افزایشی
  • کد COI اختصاصی: INCWI24_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره روستایی

دکتر، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

جاوید دبیری

مهندس، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

زینب نقش نژاد

مهندس، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

چکیده

آزمون های غیر مخرب (NDT) به طور گسترده در زمینه هسته ای مورد استفاده قرار گرفته است و در این راستا موفقیت های مهمی به دست آورده است . تکنیک های NDT در صنعت و تحقیقات هسته ای جهت درک رفتار اجزای مختلف کاربرد حیاتی دارد. هنگامی که سوخت هسته ای داخل قلب یک راکتور قرار می گیرد، با شروع به کار راکتور (بحرانی شدن قلب ) واکنش زنجیره ای شکافت هسته ای آغاز می شود. هسته های سوخت به پاره های شکافت (هسته های پایدار و ناپایدار) با پرتوزایی و انرژی جنبشی بالا و نیز تعدادی نوترون شکافته می شود که می تواند از جمله خود سوخت هسته ای و نیز سایر عناصر ساختاری راکتور را تحت آسیب قرار دهد و باعث ایجاد تغییرات شدید دمایی ، تغییر فشار داخلی ، تغییرات ریزساختاری و یا ایجاد تورم در سوخت هسته ای شود. این موارد به همراه شرایط کاری در محیط مرطوب و پیامدهایی نظیر ایجاد خوردگی می تواند باعث از دست رفتن یکپارچگی غلاف سوخت و آزاد سازی مواد رادیواکتیو در محیط شود. لذا بازرسی از سوخت ها و سایرمواد ساختاری تابش دیده از لحاظ ایمنی ، درک رفتار مواد مختلف و درنتیجه بهبود کیفیت ساخت سوخت و سایر اجزای راکتور بسیار حائز اهمیت است . ازآنجا که عنصر سوخت پرتوهای آلفا، بتا و گاما ساطع می کند، به همین دلیل ، اندازه گیری ها در زیر آب و یا در سلول داغ (Hot cell ) انجام می شود تا شرایط ایمن برای کاربران تضمین شود. روشهایی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد شامل آزمون های غیرمخرب بازرسی چشمی ، اندازهگیری ابعادی ، آزمون جریان گردابی ، آزمون فراصوت و رادیوگرافی نوترون و ایکس هستند. با این روش ها می توان مقادیر زیادی از اطلاعات کمی و کیفی در مورد رفتار عنصر سوخت پرتو دهی شده را به دست آورد.

کلیدواژه ها

آزمون غیر مخرب، سوخت هسته ای ، سلول داغ، آزمون پس از تابش دهی ، آزمون چشمی ، آزمون ابعادی ، آزمون جریان گردابی ، آزمون فراصوت، رادیوگرافی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.