تاثیر دو نوع تمرین تناوبی خیلی شدید بر مقادیر پلاسمایی آدیپونکتین، لپتین و فشار خون پرستاران دارای اضافه وزن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری قلب و عروق، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICNS-10-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر عوض پور

Faculty of Educational Sciences, Department of Sports Sciences, Shiraz University

امین امینی

Institute of Artificial Intelligence and Cognitive Sciences, Imam Hossein University

چکیده

خلاصه هدف. این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر دو نوع تمرین تناوبی خیلی شدید (HIIT) بر مقادیر پلاسمایی آدیپونکتین، لپتین و فشارخون پرستاران دارای اضافه وزن انجام شد. زمینه. بیماری قلبی ­عروقی به عنوان یک وضعیت جسمی مزمن و ناتوان­­ کننده، یکی از شایع­ترین علت ­های مرگ در جهان است و می­تواند سطح سلامتی افراد به ویژه پرستاران را که در معرض انواع بیماری­ ها هستند تحت تاثیر قرار دهد. لازم است متغیرهای مرتبط با سطح سلامتی در این این افراد شناسایی شوند. روش کار. در این کارآزمایی بالینی تصادفی­ شده، ۲۷ پرستار (با میانگین سنی ۲۵/۸۱ سال با انحراف معیار ۰/۶، میانگین قد ۱۵۸/۰۱ سانتی­متر با انحراف معیار ۷/۶، و میانگین وزن ۶۹/۴۱ کیلوگرم با انحراف معیار ۰/۲۵) به طور داوطلبانه وارد مطالعه شدند و به ­صورت تصادفی در سه گروه ۹ نفری تحت عنوان ­های گروه تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۱ (هشت ثانیه دوی سریع و دوازده ثانیه بازیافت فعال)، گروه تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۲ (آزمون رفت­ وبرگشت ۴۰ متر با حداکثر سرعت)، و گروه کنترل قرار گرفتند. تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۱ به مدت چهار هفته، هفته ­ای سه جلسه، هر جلسه ۶ تا ۹ دقیقه با بیشتر از ۹۰ درصد ضربان قلبی بیشینه اجرا شد. تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۲ به مدت چهار هفته، هفته­ ای سه جلسه با بیش از ۹۰ درصد ضربان قلبی بیشینه اجرا شد. گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نکردند. تحلیل داده ­ها با استفاده از آزمون تی وابسته و ANCOVA در SPSS انجام شد. یافته ­ها. تحلیل داده ­ها نشان داد اجرای تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۱ و نوع ۲، تاثیر معناداری بر کاهش مقادیر لپتین پلاسما، فشارخون سیستولی و دیاستولی و افزایش غلظت آدیپونکتین پلاسما در پرستاران دارد. هر دو روش تمرینی باعث بهبود شاخص­ های سلامتی (آدیپونکتین، لپتین و فشار خون سیستولی و دیاستولی) می­شوند، اما تمرین  تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۱ در مقایسه با نوع ۲، باعث کنترل و تنظیم بهتر این شاخص­ ها شد. نتیجه­ گیری: به نظر می­رسد تمرین تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۱ نسبت به تمرین تمرین تناوبی خیلی شدید نوع ۲ روش بهتری برای بهبود سطوح آدیپونکتین، لپتین، فشار خون سیستولی و دیاستولی در پرستاران است.

کلیدواژه ها

High intensity interval training, Adiponectin, Leptin, Blood Pressure, Nurses, تمرین تناوبی خیلی شدید, آدیپونکتین, لپتین, فشارخون, پرستار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.