کیفیت زندگی و سلامت معنوی والدین پس از پیوند قلب کودکان در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری قلب و عروق، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICNS-11-1_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هلیا صارمی

Department of Pediatric Nursing, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences,

صدیقه خنجری

Department of Pediatric Nursing, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences

شیما حقانی

Department of Pediatric Nursing, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences

محمد مهدوی

Rajaie Cardiovascular Medical and Research Center, Iran University of Medical Sciences

چکیده

خلاصه هدف. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی و سلامت معنوی والدین کودکان پس از پیوند در  ایران، در سال ۱۳۹۹ انجام شد. زمینه. کودک و خانواده وی پس از پیوند قلب وارد مرحله جدیدی از زندگی می شوند. ارزیابی کیفیت زندگی و سلامت معنوی والدین می تواند پیامدهای روانی و سلامتی برای کودکان و خانواده ­های­شان را تعیین نماید.  روش کار. این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بود که بر روی ۱۰۲ پدر و ۱۰۲ مادر  کودک پس از پیوند قلب وی در مرکز آموزشی تحقیقاتی درمانی قلب ­و عروق شهید رجایی تهران، مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) تهران و بیمارستان فوق تخصصی رضوی مشهد به ­صورت تمام ­شماری از آبان ۱۳۹۹ تا تیرماه ۱۴۰۰ انجام گرفت. پرسشنامه ها ی مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه کیفیت زندگی WHOQOL-BREF و مقیاس سلامت معنوی (Spiritual Well-being Scale) بود. جهت انجام مطالعه، بر اساس محل زندگی و نحوه دسترسی از طریق ارتباط حضوری و غیر حضوری (شبکه­ های اجتماعی واتساپ و تلگرام) پرسشنامه ­ها در اختیار والدین قرار داده شد. داده ­ها در نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شدند. یافته­ ها. میانگین نمره کیفیت زندگی مادران، ۵۷/۳۵ با انحراف معیار ۱۲/۴۲ و میانگین نمره کیفیت زندگی پدران، ۵۷/۹۳ با انحراف معیار ۱۲/۲۲ بود. همچنین، میانگین نمره سلامت معنوی مادران و پدران، به ترتیب، ۹۰/۶۸ با انحراف معیار ۷/۱۳ و ۸۸/۷۶ با انحراف معیار ۱۲/۷۸ بود که در سطح متوسط قرار دارد. کیفیت زندگی والدین با هیچ یک از مشخصات فردی آنها و کودکان شان ارتباط معنی ­دار آماری نداشت، درحالی که سلامت معنوی مادران با تحصیلات آنها (۰/۰۳۴=P)، وضعیت اشتغال (۰/۰۰۲=P) و سن (۰/۰۲۴=P) ارتباط معنی ­دار آماری داشت، به این صورت که با افزایش سن، سلامت معنوی کاهش می­یافت. در خصوص پدران، سلامت معنوی با جنسیت کودک (۰/۰۱۶=P) و مدت زمان انتظار برای پیوند (۰/۰۲۳=P) ارتباط معنی ­دار آماری داشت. نتیجه گیری. در هر دو متغیر کیفیت زندگی و سلامت معنوی، بین پدران و مادران این کودکان تفاوت آماری معنی­دار مشاهده نشد. این امر می­تواند بیانگر فشار یکسان بر هردو والد برای مراقبت از کودک، به­ ویژه در موارد بحرانی مانند پاندمی کووید-۱۹ باشد. در این شرایط، حمایت این خانواده ­ها توسط پرستاران و کارکنان حوزه سلامتی در مراجعه برای پیگیری درمان کودک ، نوبت­ دهی برای مراجعه یا درک بیشتر شرایط آنان در صورت بروز مشکل برای کودک و سعی در تدوین برنامه ­های آموزشی و درمانی پس از پیوند از سوی پرسنل درمانی برای همه اعضای خانواده این کودکان ضروری است.

کلیدواژه ها

Children's heart transplant, Quality of life, Spiritual well-being, Parents, پیوند قلب کودکان, سلامت معنوی, کیفیت زندگی, والدین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.