بهینه سازی شبکه پایش کیفیت آب زیرزمینی آبخوان رفسنجان با استفاده از الگوریتم زمین آماری کریجینگ و نقشه آسیب پذیری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GNF-9-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Majid Dashti Barmaki

Sahel Omid Iranian Consulting Engineers

Amir Saberinasr

Shahid Chamran University of Ahvaz

Zahra Yazdani Noori

Kharazmi University

چکیده

توزیع مکانی داده های کیفیت آب زیرزمینی و شبکه پایش منطقی که معمولا از چاه های پایش جمع آوری می شود، برای مدیریت منابع آب زیرزمینی مورد نیاز است. با این حال، از آنجایی که هزینه نگهداری شبکه های پایش آب زیرزمینی بسیار زیاد است، طراحی بهینه آن ها ضروری است. این مطالعه با هدف یافتن یک شبکه پایش بهینه کیفی با حداقل تعداد چاه در آبخوان رفسنجان انجام شد تا بتواند توزیع فضایی کافی را از نظر کیفیت آب زیرزمینی فراهم کند. برای این منظور، هدایت الکتریکی به عنوان پارامتر کیفی در طراحی شبکه پایش در این مطالعه انتخاب شد. در مرحله اول، برای شناسایی ریسک و ارزیابی آسیب پذیری آبخوان از روش DRASTIC استفاده شد. سپس میانگین انحراف معیار کریجینگ به عنوان معیاری برای تعیین چگالی شبکه مورد استفاده قرار گرفت و رویکرد مبتنی بر GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مرحله، نیم تغییرنما ها برای تعیین بهترین معیارهای دقت مدل، میانگین خطای استاندارد (ASE)، خطای ریشه میانگین مربعات (RMSE) و خطای ریشه میانگین مربعات استاندارد شده (RMSSE) مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مدل کروی به دلیل RMSSE نزدیک به یک، ASE نزدیک به RMSE و RMSE کمتر، از سایر مدل ها قابل اعتمادتر است. همچنین بر اساس اعتبارسنجی متقاطع داده ها و نقشه پایش کیفی حاصل از همپوشانی نقشه های پیش بینی و خطای استاندارد با نقشه دراستیک، ۶۰ حلقه چاه به عنوان ایستگاه پایش کیفیت آب زیرزمینی برای سفره آب رفسنجان کافی بود. حذف ۱۰ حلقه چاه در بخش های مختلف آبخوان و افزودن ۶ حلقه چاه در شمال غرب آبخوان به تکمیل شبکه پایش کیفی کمک می کند.

کلیدواژه ها

Monitoring network, Rafsanjan aquifer, DRASTIC, Kriging, شبکه پایش, آبخوان رفسنجان, دراستیک, کریجینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.