شناسایی جوامع فیتوپلانکتونی، وضعیت کیفیت آب و تغذیه گرایی در مخزن کارون ۴

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-10-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر چراغپور احمدمحمودی

PhD student, Department of Civil Engineering, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran

محسن سعادت

Assistant Professor, Department of Civil Engineering, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran

رسول زمانی احمدمحمودی

Associate Professor, Department of Environmental Engineering, Natural Resources and Geosciences Faculty, Shahrekord University

آوید آوخ

Assistant Professor, Department of Electrical Engineering, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran-Digital Processing and Machine Vision Research Center, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran

چکیده

زمینه و هدف: یکی از مشکلات عمده اکوسیستم­های آبی، تغذیه­گرایی یا غنی شدن آب از مواد مغذی است. در تحقیق حاضر که در سال ۱۳۹۸ در مخزن کارون ۴ در دو فصل بهار و تابستان انجام شد، جوامع فیتوپلانکتون بررسی شد. مواد و روش ها: مقدار کلروفیل آ و ۱۹ پارامتر فیزیکوشیمیایی آب در ۲۶ ایستگاه در سطح مخزن اندازه گیری و تحلیل شد. تحلیل های آماری داده­ها در نرم­افزار SPSS انجام شد. به­منظور بررسی شاخص­های زیستی از دو شاخص سیمپسون و شانون- وینر و برای تعیین وضعیت تروفی دریاچه از شاخص وضعیت تغذیه­گرایی (TSI)استفاده گردید. یافته ها: از بین ۳۵ جنس شناسایی شده، جمعیت های فیتوپلانکتونی اغلب به جنس های Nephrocitium، Oonephris، Peridinium، Pyrophacus، Dinobryon، Cyclotella، Diatoma و Chlorella تعلق داشتند. هم­چنین تعداد جمعیت ها در فصل تابستان بیشتر از بهار بود. شاخص های تنوع زیستی سیمپسون و شانون-وینر نیز به­ترتیب برابر با ۰۳۱/۰± ۸۳۵/۰ و ۱۷۴/۰±۰۱۰/۲ در بهار و ۰۴۱/۰±۸۱۹/۰ و ۲۱۲/۰± ۰۲۸/۲ در تابستان به­دست آمدند. وضعیت تغذیه گرایی در دریاچه مورد­مطالعه با توجه به شاخص TSI در دامنه یوتروفیک (۵۰-۷۵) قرار داشت. تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که در فصل بهار ۶ مولفه با ۸۴۷/۸۰ درصد و در تابستان ۸ مولفه با ۲۸۷/۸۳ درصد از تغییرات در تحلیل باقی مانده بودند. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که وضعیت مخزن کارون ۴ به­عنوان یک منبع آبی مهم در ایران در وضعیت یوتروف قرار دارد. این امر ممکن است به­دلیل افزایش دما در فصل بهار و تابستان، رشد جمعیت های فیتوپلانکتونی و افزایش مقدار یون ها ناشی از ورود فاضلاب های صنعتی و کشاورزی باشد که به وضعیت یوتروف در مخزن منجر می شود.

کلیدواژه ها

Karun ۴ reservoir, Physicochemical parameters, Phytoplankton, Trophic Status Index (TSI), Principal Component Analysis (PCA), مخزن کارون ۴, پارامترهای فیزیکوشیمیایی, فیتوپلانکتون, شاخص وضعیت تغذیه گرایی (TSI), تحلیل مولفه های اصلی (PCA)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.