بیماری آنتراکنوز مرکبات-بیماری آنتراکنوز مرکبات-

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه دانش بیماری شناسی گیاهی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PPS-12-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Azadeh Goudarzi

Department of Plant Protection Researches, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bandar Abbas, Iran.

چکیده

گودرزی آ (۱۴۰۲) بیماری آنتراکنوز مرکبات. دانش بیماری ­شناسی گیاهی ۱۲(۲): ۱۲۹-۱۱۷. گونه­ های Colletotrichum، عوامل مولد بیماری ­هایی شامل لکه برگی­ ها، خشک یدگی ­های سرشاخه و پوسیدگی­ های میوه در دامنه وسیعی از میزبان­ های گیاهی نظیر مرکبات، موز، توت­فرنگی، آووکادو، پاپایا، انبه و سیب به شمار می­روند. در مرکبات، بیماری­ های مهمی شامل آنتراکنوز، آنتراکنوز پس از برداشت میوه، آنتراکنوز کی­لایم و ریزش میوه پس از گلدهی به وسیله گونه­ های این جنس ایجاد می ­شوند و از محدودیت­های عمده تولید مرکبات در بسیاری از کشورهای مرکبات ­خیز دنیا دنیا به شمار می­روند. گونه Colletotrichum gloeosporioides به عنوان عامل اصلی بیماری آنتراکنوز مرکبات شناخته شده است. نشانه های بیماری شامل خشک یدگی سرشاخه­ ها و شاخه­ های کوچک، لکه برگی، پوسیدگی میوه و ریزش برگ­ ها و میوه ­های کوچک است. در صورت وقوع همه گیری، خسارت ناشی از بیماری روی گونه­ ها و ارقام مختلف مرکبات بسیار قابل­ توجه است. زیان اقتصادی ناشی از بیماری عمدتا با وارد شدن آسیب به قسمت­ های رویشی درختان مرکبات و همچنین پوسیدگی و کاهش ارزش تجاری میوه ­ها در ارتباط است. تاکنون بیماری­ های آنتراکنوز مرکبات و آنتراکنوز پس از برداشت میوه با عوامل C. gloeosporioides،  C. fructicola، C. siamense، C. karstii و C. novae zelandiae از ایران گزارش شده ­اند. به علاوه، خشک یدگی سرشاخه­ ها و ریزش میوه پس از گل­ دهی ناشی از C. gloeosporioides از چالش ­های شایع تولید مرکبات در شمال کشور محسوب می­ شوند. رعایت بهداشت باغ، مدیریت آبیاری و تغذیه، مبارزه با آفات، بیماری­ ها و علف های­ هرز و کاربرد قارچ­ کش ­های شیمیایی، به ویژه استروبیلورین­ ها، از راه­کارهای موثر مدیریت بیماری محسوب می­ شوند. به منظور پیشگیری از ظهور جمعیت­ های مقاوم عوامل مولد بیماری، کاربرد قارچ­ کش ­ها باید با رعایت تناوب صورت گیرد.

کلیدواژه ها

Post-bloom fruit drop, Colletotrichum gloeosporioides, C. acutatum,  ریزش میوه پس از گل­دهی, Colletotrichum gloeosporioides, C. acutatum

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.