نماتدهای زخم ریشه و سیستی مزرعه های سبزی و صیفی حومه شهرستان رومشکان استان لرستان ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه دانش بیماری شناسی گیاهی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PPS-12-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Fahima Yarahmadi

Department of Plant Protection, Lorestan University, Khoramabad, Iran

Mostafa Darvishnia

Department of Plant Protection, Lorestan University, Khoramabad, Iran

Kourosh Azizi

Department of Plant Protection, Lorestan University, Khoramabad, Iran

چکیده

یاراحمدی ف، درویش ­نیا م، عزیزی ک (۱۴۰۲) نماتدهای زخم ریشه و سیستی مزرعه ­های سبزی و صیفی حومه شهرستان رومشکان استان لرستان ایران. دانش بیماری ­شناسی گیاهی ۱۲(۲):۶۵-۵۳. مقدمه: نماتدهای زخم ریشه و سیستی می توانند باعث خسارت و کاهش محصول سبزی و صیفی گردند. هدف از این پژوهش شناسایی این نماتدهای انگل گیاهی مهم در مزرعه ­های این گیاهان در حومه شهرستان رومشکان استان لرستان ایران بود. مواد و روش ها: چهل و پنج نمونه خاک و ریشه از مزرعه های سبزی و صیفی این منطقه  در سال ۱۴۰۰ جمع آوری گردیدند. نماتدها به روش سینی استخراج و با استفاده از روش تکمیل شده دگریسه  تثبیت و به گلیسیرین منتقل شدند. پس از تهیه اسلایدهای دائمی، با استفاده از میکروسکوپ زمینه روشن مجهز به لنز دیجیتال، خصوصیات ریختی هر یک از نماتدها مطالعه و با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی شدند. یافته ها: نماتدهای Pratylenchus speijeri ، P.neglectus، P. thornei و نماتد سیستی Heterodera schachtii  در مزرعه های این منطقه شناسایی شدند. P. speijeri برای اولین بار از ایران گزارش و توصیف می شود. همچنین H. schachtii برای اولین بار از کاهو در ایران گزارش می شود. نتیجه گیری: نظر به حضور این نماتدهای انگل گیاهی مهم روی این گیاهان در این منطقه باید روش های مناسب مدیریت آنها را اجرا کرد.

کلیدواژه ها

Heterodera, Lettuce, Pratylenchus, Tomato,  کاهو, گوجه ­فرنگی, Heterodera, Pratylenchus

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.