تاثیر چند جدایه تریکودرما و ریزوباکتر در مهار عامل پژمردگی فوزاریومی طالبی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEB-12-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم قضاوی اصفهانی

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Iran

فاطمه یوسفی کوپائی

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Iran

مریم میرطالبی

Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University

چکیده

با توجه به اهمیت مهار زیستی بیمارگرهای گیاهی، تحقیق حاضر به منظور یافتن آنتاگونیست هایی با خاصیت بازدارندگی روی عامل پژمردگی فوزاریومی طالبی (FOM) Fusarium oxysporum f. sp. melonis اجرا شد. ابتدا در شرایط آزمایشگاهی اثر بازدارندگی چهار جدایه تریکودرما شامل harzianum Tr۳ Trichoderma، T. harzianum ۲، T. longibrachiatum و T. asperellum Tr۱۴ و ۵۲ باکتری جدا شده از فراریشه گیاه تلخ بیان روی FOM بررسی شد. براساس نتایج سه جدایه تریکودرما و دو جدایه باکتری (B۱ و B۲) انتخاب و به همراه باکتریBacillus subtilis MCC۰۰۶۷  ازنظر پتانسیل مهار بیماری پژمردگی فوزاریومی طالبی و تاثیر روی ویژگی های رشدی گیاه در گلخانه ارزیابی شدند. جدایه ها به صورت بذرمال و اضافه شدن در خاک استفاده شدند. در بررسی های آزمایشگاهی، در آزمون کشت متقابل، درصد بازدارندگی جدایه های تریکودرما به طور تقریبی از ۶۲ تا ۷۵ درصد و بازدارندگی جدایه های باکتری منتخب از ۴۶ تا۶۰ درصد متغیر بود. در شرایط گلخانه جدایه های آنتاگونیست قادر به ممانعت از وقوع بیماری پژمردگی فوزاریومی روی طالبی نبودند ولی باعث تاخیر در شروع بیماری و کندتر شدن روند پیشروی شدند. در زمان ۴۰ روز بعد از کشت شدت بیماری در تیمارهای حاملT. harzianum Tr۳  و T. longibrachiatum به طور معنی دار کمتر از سایرین بود. آنتاگونیست ها تاثیر معنی داری در افزایش طول ریشه نداشتند ولی باعث افزایش حجم ریشه شدند. تاثیر آن ها در سایر شاخص های رشدی متفاوت بود. به طور کلی، در افزایش شاخص های رشدی، باکتری B۲ و در مهار بیماری در گلخانه قارچ هایT. harzianum Tr۳  و T. longibrachiatum موثرترین تیمارها بودند.

کلیدواژه ها

Antagonist, Biocontrol, Disease severity, Growth inhibition, آنتاگونیست, بازدارندگی از رشد, شدت بیماری, مهار زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.