نقش اصول اخلاقی در تاسیس قواعد حقوق کیفری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی دستاوردهای نوین در حقوق و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: PHCONF07_174
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی فرهادنیک

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران.

هرمز اسدی کوه باد

گروه حقوق ، واحد رامهرمز ، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران.

چکیده

هدف تحقیق حاضر، نقش اصول اخلاقی در تاسیس قواعد حقوق کیفری است . تحقیق از نوع کیفی است که به روش کتابخانه ای (اسنادی) انجام شد. دادههای موردنیاز از طریق مرور منابع مکتوب شامل کتابها و مقالات علمی مجلات و نشریات معتبر علمی و دانشگاهی گردآوری شد. اخلاق ازنظر اندیشمندان مسلمان، اهمیت و جایگاه ارزشمندی داشته است و قواعد حقوقی کیفری از دیدگاه اندیشمندان مسلمان، تاثیر پذیرفته است . وقوع رفتارهای مغایر با عفت و اخلاق عمومی در هر اجتماع امری مسلم و انکارناپذیر است . آنچه در این میان به نظر مهم می رسد، نوع واکنش اتخاذشده از سوی حکومت در قبال رفتارهای نامبرده است . راهبرد انتخابشده از سوی برخی جوامع نشان از جرم انگاری آنها در چارچوب حقوق کیفری دارد. هر نظام حقوقی نسبت به مبانی اندیشه و عقاید خود،محدوده جرمها و مجازاتها را تعیین می کند. نظام حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران بنا دارد از اخلاق حمایت بیشتری کند؛ بررسی منابع روایی و فتاوی معتبر فقهای بزرگ امامیه با تکیه برقائده مشهور »التعزیرلکل فعل محرم« و مشروح مذاکرههای انجامشده در مجلس قانونگذاری بر این امر صحه می گذارد. جرمزدایی و »کاهش تورم کیفری« مسئله روز دستگاههای قضایی و انتظامی بوده و نه تنها در جامعه ما بلکه موضوع بحث جامعه جهانی است که بر پایه اخلاق استوار است .

کلیدواژه ها

اصول اخلاقی ، قواعد، حقوق کیفری، اخلاق اسلامی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.