آثار شرط خیار در مهریه در نکاح منقطع بر مبنای فقهی و حقوقی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی دستاوردهای نوین در حقوق و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: PHCONF07_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینت احمدی ماچیانی

دانشجوی ارشد حقوق خصوصی آموزش عالی شمس گنبد

محمد دنکوب

دانشجو دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی ، گروه الهیات و معارف اسلامی ، دانشگاه مازندران، بابلسر

چکیده

تعابیر فقیهان امامیه درباره ماهیت مهریه ، متفاوت به نظر می رسد؛ از ظاهر برخی از تعابیر چنین برمی آید که نکاح از عقود معاوضی است و به تبع آن، مهریه در جایگاه عوض واقع می شود. در مقابل ، تعابیر برخی فقیهان دیگر صراحت دارد که نکاح از عقود معاوضی ،ومهریه مانند عوض در عقود نیست . نتیجه اینکه ، از نظر فقیهان امامیه ، عقد نکاح از عقود معاوضی نیست و اینکه در برخی از عبارت-ها، عقد نکاح مثل عقود معاوضی دانسته شده، به دلیل مترتب شدن برخی از احکام عقود معاوضی بر پاره ای از جنبه های عقد نکاح است .بنابراین ، ماهیت مهریه عوض نیست ، بلکه هبه ویژهای از جانب خداوند متعال است که مرد ملزم می شود آن را به زن پرداخت کند. مراد از هبه ویژه آن است که احکام فقهی و حقوقی عقد هبه ، به طور کامل بر آن مترتب نمی شود. نظر غالب در ماهیت حقوقی مهریه ، مانند ماهیت فقهی آن است . شرط خیار، از شروط ضمن عقود لازم و نکاح نیز عقدی لازم است . سوال این است که آیا شرط خیار ضمن عقد نکاح صحیح است ؟ و در صورت بطلان شرط، آیا عقد نیز باطل می شود؟ قانون مدنی در ماده ۱۰۶۹ حکم به بطلان شرط و صحت عقد داده است و علما از دیر باز رای به بطلان شرط دادهاند، اما درباره وضعیت عقد اختلافنظر دارند. در آیاتوروایات دلیلی بر بطلان یا صحت نکاح خیاری و شرط خیار ضمن آن وجود ندارد و تمام ادله ای که در این زمینه ذکر شده، اجتهادات علماست . بیشتر حقوقدانان نیز در این زمینه از نظرها و دلایل فقها پیروی کردهاند.هدف این پژوهش توصیفی تحلیلی بررسی آثار شرط خیار در مهریه در نکاح منقطع بر مبنای فقهی و حقوقی می باشد.

کلیدواژه ها

شرط خیار ، مهریه ،نکاح منقطع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.