تحلیل و نقد مضامین شعر معاصر فارسی و عربی (نمونه موردی مضامین اجتماعی و ملی)
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: ششمین همایش پژوهشهای ادبی
- کد COI اختصاصی: LRC06_074
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 4537
نویسندگان
استادیار زبان و ادبیات عربی دانشگاه شهید بهشتی
دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
شعر فارسی و عربی از گذشته پیوندی ناگسستنی باهم داشتند و همواره توجه محققان و پژوهشگران دو ادب را برای پژوهش ها و بررسی های تطبیقی فراهم کرده است . شرایط اجتماعی و سیاسی مشابهی که در ایران پس از مشروطیت و جهان عرب پس از عصر نهضت بر ادبیات دو زبان سایه افکنده بود منجر شد که دستاوردهای ادبی مشابهی در ادبیات دو ملت خلق شود. از سوی دیگر عوامل زمینه ساز نهضت ادبی معاصر ایران و جهان عرب شبیه به هم بوده و شعر و ادب فارسی و عربی با تغییرات و تحولات نسبتا مشابه ای مواجه بودند که علیرغم برخی تفاوت ها، موضوعات و مضامین شعری شاعران دو زبان شباهت های زیادی بویژه در موضوعات اجتماعی و ملی پیدا کردند. ازسوی دیگر؛ تجدید و نوآوری که شعر معاصر فارسی و عربی به خود دید ابتدا در مضامین و سپس در ساختار و اسلوب جلوه گر شد. این امر ما را بر آن داشت تا مضامین اجتماعی و ملی شاعران معاصر فارسی و عربی را به روش تحلیلی - توصیفی بررسی کرده و به نقد و مقایسه آنها بپردازیم. بررسی موضوعات و اغراض شعری شاعران معاصر فارسی و عربی حاکی از آن است که این شاعران با تاثیرپذیری از ادبیات غرب و ترجمه ی آثار شاعران غرب، به موضوعاتی گرایش پیدا کردند که شاعران پیش از آنها، بدان ها نپرداخته بودند؛ لذا موضوعات روز جهان ، مسائل و حوادث سیاسی و اجتماعی، آزادی و توجه به زندگی طبقه ی زحمت کش و فقیر جامعه، از جمله مضامین مشترک نزد شاعران معاصر فارسی و عربی به شمار می آیند.کلیدواژه ها
مضامین، شعر معاصر ، شعر ملی ، شعر اجتماعیمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.