تحلیل و بررسی اثرات گردشگری روستایی بر توسعه پایدار روستا (مطالعه موردی: شهرستان سامان، روستای مارکده)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ماهنامه پایاشهر، دوره: 5، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_PAYA-5-59_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رحمانی

کارشناسی، شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

چکیده

گردشگری روستایی به عنوان یکی از عوامل مهم در توسعه پایدار روستاها شناخته شده است. این نوع گردشگری نقش مهمی در ایجاد اشتغال، افزایش درآمد، حفظ فرهنگ و میراث محلی، حفاظت از محیط زیست و توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها دارد .با توجه به ویژگی های منحصر به فرد روستاها از جمله طبیعت زیبا، فرهنگ و سنت های محلی، آرامش و آسایش، گردشگری روستایی می تواند یک فرصت عالی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی این مناطق باشد. با جذب گردشگران و افزایش تقاضا برای خدمات گردشگری، امکان ایجاد اشتغال برای جوانان روستایی، توسعه صنایع دستی محلی، افزایش درآمد مردم و بهبود زیرساخت های روستایی فراهم می شود. به علاوه، گردشگری روستایی می تواند به حفاظت از محیط زیست کمک کند؛ زیرا با جلب توجه به ارزش های طبیعی و فرهنگی محلی، مردم محلی بیشتر به حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی علاقه مند می شوند. با توجه به این نکات، می توان گفت که گردشگری روستایی نه تنها به توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها کمک می کند، بلکه به حفظ و تقویت آنها نیز کمک می کند و در نهایت به توسعه پایدار این مناطق کمک می کند. پژوهش حاضر به بررسی نقش گردشگری در تجدید حیات روستاها، ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت در روستاها می پردازددر این تحقیق از روش توصیفی، تحلیلی و میدانی استفاده شده است. اطلاعات از منابع معتبر مانند مقالات، پایان نامه ها، مجلات و وب سایت های معتبر جمع آوری شده و با مشاهدات میدانی و مراجعه مستقیم به منطقه، پتانسیل ها و نقاط قوت و ضعف آن برای توسعه گردشگری شناسایی شده است. روستای مورد مطالعه به دلیل موقعیت مکانی و همجواری با رودخانه زاینده رود، قابلیت های مناسبی در زمینه طبیعت گردی دارد و با داشتن طبیعت زیبا و امکانات تفریحی به دلیل وجود رودخانه، نقاط قوتی دارد. اما نقاط ضعفی نیز وجود دارد که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این مطالعه بررسی دقیق تر نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت ها برای توسعه گردشگری روستا بوده و راهکارهایی برای رفع نقاط ضعف و کمک به توسعه صنعت گردشگری روستایی در روستای مارکده و سایر روستاهای دارای پتانسیل گردشگری ارائه شده است.

کلیدواژه ها

گردشگری روستایی، توسعه پایدار، مارکده، گردشگری، اقتصاد روستا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.