پیش بینی وقوع سیکل‎های تجاری در اقتصاد ایران با استفاده از فیلترهای میان گذر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله سیاست گذاری اقتصادی، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_EPYA-9-18_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز رستم زاده

استادیار بخش اقتصاد، دانشگاه شیراز

یزدان گودرزی فراهانی

دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشگاه تهران

چکیده

یکی از مهمترین مباحث اقتصادی، عوامل و زمان وقوع سیکل‎های تجاری می باشد لذا ضرورت دارد که این عوامل شناسایی شده و مورد بررسی قرار گیرند. هدف این مقاله بررسی و پیش بینی سیکل‎های تجاری در اقتصاد ایران در دوره زمانی ۱۳۹۲-۱۳۷۰ با استفاده از داده های فصلی می‎باشد. برای این منظور ابتدا متغیرهای تحقیق فصلی زدایی شده سپس با استفاده از فیلترهای میان گذر به استخراج سیکل‎های تجاری رخ داده در ایران پرداخته شده و به منظور پیش بینی وقوع سیکل‎های تجاری، از روش‎های رگرسیون لوجیت و پروبیت استفاده گردیده است. متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق شامل درآمدهای نفتی، مخارج دولت، نرخ تورم، تعداد پروانه‎های ساختمانی صادر شده و میزان واردات کالاهای واسطه‎ای و سرمایه‎ای می باشد. نتایج مدل برازش شده نشان دهنده این است که چنانچه درآمدهای نفتی، نرخ تورم و میزان واردات کالاهای سرمایه‎ای و واسطه‎ای افزایش یابد، احتمال وقوع رونق افزایش می‎یابد. افزایش تعداد جوازهای ساخت و ساز صادر شده احتمال وقوع رونق در اقتصاد را کاهش می‎دهد. پیش بینی درون نمونه‎ای نشان می‎دهد که مدل‎ها در ۹۵ درصد موارد مشاهدات را به درستی طبقه بندی نموده‎اند. در نتیجه قدرت پیش بینی درون نمونه‎ای همه مدل‎ها یکسان است. سپس با استفاده از این مدل به پیش‎بینی برون نمونه‎ای برای فاصله زمانی ۱۳۹۴-۱۳۹۲ پرداخته شده است. نتایج نشان دهنده توانایی بالای مدل در پیش‎بینی خارج از نمونه می‎باشد.

کلیدواژه ها

سیکل تجاری, رکود و رونق, فیلتر میان گذر, مدل لوجیت و پروبیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.