مقیاس بهره وری کل عوامل تولید - رویکرد داده ستانده

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله سیاست گذاری اقتصادی، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_EPYA-3-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بزازان

استادیار، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا

چکیده

هدف مقاله بررسی رشد بهره وری کل عوامل تولید در سطح بخش های اقتصادی در ایران با تاکید بر عملکرد برنامه چهارم توسعه است. روش تحلیل ایستای مقایسه ای رویکرد داده ستانده در دوره زمانی سال های ۸۵-۱۳۶۵ است. در این مطالعه از مدل بهره وری داده ستانده که در آن بهره وری کل عوامل به نهاده های نیروی کار، سرمایه، و عوامل واسطه تولید تجزیه می شود، استفاده شده است. پایه های آماری شامل پنج جدول داده ستانده مربوط به سال های ۱۳۶۵، ۱۳۷۰، ۱۳۷۵، ۱۳۸۰، و ۱۳۸۵ است که توسط مرکز آمار ایران تهیه شده اند و در این مطالعه به ده بخش اصلی اقتصاد تجمیع و به قیمت ثابت محاسبه شده اند. نتایج حاکی است که رشد بهره وری کل عوامل در اقتصاد ایران برای تامین رشد اقتصادی در اهداف برنامه های توسعه کافی نبوده و ایران با یک اقتصاد بهره ور فاصله زیادی دارد. در حالی که نتایج گواه بر هم جهت بودن رشد بهره وری کل عوامل و رشد بهره وری نیروی کار است اما سرمایه جایگاه با اهمیتی در تولید و رشد بهره وری کل نداشته است. همچنین نتایج نشان می دهد رشد بهره وری نهاده واسطه در بهره وری کل عوامل که در سایر مطالعات نادیده گرفته می شود، می تواند نتایج گمراه کننده ای به همراه داشته باشد. نتیجه ارزیابی عملکرد برنامه چهارم هم نشان می دهد: رشد بهره وری کل عوامل در دو سال اول برنامه چهارم با ارقام هدف گذاری شده فاصله دارد و این فاصله برای برخی بخش ها مثل صنعت، بازرگانی و حمل و نقل زیاد و در برخی دیگر مثل معادن، ساختمان و خدمات بانکی حتی بهره وری منفی بوده است.

کلیدواژه ها

بهره وری کل عوامل, داده – ستانده, برنامه چهارم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.