بررسی اثرات غیر خطی سیاست مالی بر فعالیت اقتصادی در ادوار تجاری با رویکرد رگرسیون انتقال ملایم (ESTAR)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله سیاست گذاری اقتصادی، دوره: 12، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_EPYA-12-23_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 25
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید علیرضا علوی باجگانی

دانش آموخته دوره دکتری رشته اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

کامبیز پیکارجو

استادیار اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

کامبیز هژبر کیانی

استاد اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

تقی ترابی

دانشیار اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

امروزه نقش دخالت دولت در اقتصاد و از آن طریق، انتخاب سیاست های مالی و پولی برای تاثیرگذاری بر نوسانات اقتصادی و رشد، در تئوری های مختلف اقتصادی پذیرفته شده است. در بسیاری از متون اقتصاد کلان، سیاست مالی جزئی از فرآیند تثبیت اقتصادی در ادوار تجاری معرفی شده است. تغییرات درآمدهای دولت همچنین مخارج دولت در پاسخ به نوسانات تولید به هموار کردن ادوار تجاری از طریق ضریب تکاثر تقاضای سنتی کمک می کند. در این راستا در این تحقیق به بررسی تاثیرگذاری سیاست های مالی دولت بر فعالیت های اقتصادی در اقتصاد ایران در طول فازهای مختلف ادوار تجاری با استفاده از الگوهای غیر خطی ESTAR در بازه زمانی ۱۳۹۵:۴- ۱۳۶۷:۲ پرداخته شده است. بر اساس نتایج حاصله مقدار آستانه ایی رشد اقتصادی ۰۴۷/۰- و پارامتر شیب ۷/۴۹ برآورد شده است که سبب انتقال نسبتا سریع از رژیمی به رژیم دیگر می شود. نتایج نشان می دهد که در رژیم رکودی اثر افزایش در نسبت مالیات ها در فصل قبل بر رشد اقتصادی فصل کنونی منفی (به میزان ۸/۲- درصد) و معنی دار است. از طرفی، زمانی که اقتصاد دارای ظرفیت اضافی است، اثربخشی هزینه های دولت (به میزان ۷/۸ درصد) به عنوان یک ابزار محرک مالی بیشتر است. همچنین بر اساس یافته های تحقیق، عدم تقارن اثرگذاری سیاست های مالی از نوع مخارج و مالیات ها پذیرفته می شود. یافته های این مطالعه دلالت های مهمی برای ترکیب سیاست مالی بهینه در طول مراحل مختلف دوره تجاری دارد.

کلیدواژه ها

سیاست مالی, مدل رگرسیون انتقال ملایم, فعالیت اقتصادی, ادوار تجاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.