بررسی عملکرد سامانه پخش سیلاب بر کیفیت آب زیرزمینی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-10-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره پورامینی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

فرزانه فتوحی فیروزآباد

استادیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

جلال برخورداری

استادیار، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، یزد، ایران

چکیده

پخش سیلاب یکی از راه­کارهای مدیریت منابع آب است که می­تواند تاثیرات مثبتی بر منابع آب زیرزمینی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی برخی تغییرات کیفی آبخوان هرات متاثر از ایستگاه پخش سیلاب منطقه بود. آمار پارامترهای Ca، HCO۳، Mg، Na، Cl، TDS و EC چاه­های کشاورزی استخراج شد. جهت ارزیابی تاثیر آبگیری ها و به تبع آن تاثیر رسوب گیری بر میزان کارایی سامانه پخش سیلاب، سال های ۱۳۹۰-۱۳۸۲ به­عنوان دوره اول و ۱۴۰۰-۱۳۹۱ به­عنوان دوره دوم انتخاب شدند. برای بررسی تغییرات مکانی پارامترهای کیفی، روش های مختلف درون یابی استفاده شد. با استفاده از روابط ریاضی نقشه درصد تغییرات مکانی هر پارامتر نیز به دست آمد. نتایج بررسی درصد تغییرات مکانی پارامترها بیانگر افزایش کیفیت آب در پایین دست پخش سیلاب و خروجی آبخوان می­باشد. کم­ترین EC مربوط به چاه­های غرب منطقه با کم­تر از µmho/cm ۱۰۰۰ و بیش­ترین EC مربوط به چاه هایی با بیش تر از µmho/cm ۱۰۰۰۰ در شرقی ترین نقطه آبخوان می باشد. این امر تاثیر مثبت پخش سیلاب را تقویت می کند. با در نظر گرفتن الگوی مکانی، اثرگذاری پروژه های پخش سیلاب در این منطقه مثبت بوده و توانسته افت کیفیت آب های زیرزمینی را کنترل کند.

کلیدواژه ها

آبخیزداری, پخش سیلاب, درون یابی, کیفیت آب, یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.