شناسایی و اولویت بندی شاخص های دخیل بر کیفیت آموزش الکترونیک

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری آموزش، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEIT-10-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا قاسمی

گروه صنعت و فناوری پردیس فارابی دانشگاه تهران، تهران، ایران

آذین شهریاری فرد

پردیس فارابی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

کسب و کار و به تبع آن آموزش الکترونیکی ازجمله الزامات جوامع امروزی تلقی می شود. توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتباطات فرهنگی، توسعه شتابان علمی و فناوری، گستردگی جامعه هدف خواهان خدمات با کیفیت آموزشی از جمله این اقتضائات محسوب می شوند. هدف از پژوهش حاضر رتبه­بندی شاخص­های موثر بر کیفیت آموزش­های الکترونیکی، از منظر دانشجویان مجازی است. به این منظور ابتدا با بررسی مطالعات پیشین، شاخص­های دخیل در کیفیت آموزش الکترونیک استخراج شده است. سپس پرسش نامه محقق ساخته الکترونیکی میان دانشجویان مجازی دانشگاه تهران در دروس محاسباتی علوم انسانی توزیع شد و ۱۱۲ نفر به آن پاسخ گفتند. برای ارزیابی شاخص­ها در این نظرسنجی از طیف لیکرت استفاده شده است. در ادامه داده­های جمع آوری شده در نرم­افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار با میانگین واریانس تبیین شده مورد تایید قرار گرفت. در ادامه با بهره­گیری ازآزمون­های آماری ناپارامتری کولموگروف-اسمیرونوف، نسبت (بینم)، میانگین رتبه­ها  و آزمون من-ویتنی به بررسی پرسشهای پژوهش پرداخته شده­است. نتایج گویای آن است که شاخص­های «زیرساخت و کیفیت»، «مدرس» و «عوامل فناوری» از منظر دانشجویان دانشگاه تهران به ترتیب واجد بالاترین اولویت هستند. همچنین میان نگرش دانشجویان پردیس فارابی و دانشکده مدیریت دانشگاه تهران تفاوت معناداری وجود ندارد. ارائه مدل جدید در ارزیابی کیفیت آموزش الکترونیکی از جمله نوآوری­های پژوهش محسوب می­شود. همچنین عدم نگاه عمیق به پدیده مورد بررسی به واسطه رویکرد پژوهش کمی از جمله محدودیت­های پژوهش قلمداد می­شود. 

کلیدواژه ها

آموزش الکترونیک, رتبه بندی و اولویت بندی, شاخص های کیفیت آموزش الکترونیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.