آموزش شیمی سبز، با طراحی و اجرای آزمایشهای سبز در مبحث استوکیومتری شیمی متوسطه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری آموزش، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEIT-10-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم صباغان

شیمی آلی، علوم پایه، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

جهان شاهی بیگباغی

دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

محمدرضا امام جمعه

برنامه ریزی درسی، علوم انسانی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، آموزش شیمی سبز با طراحی و اجرای آزمایشهای سبز در مبحث استوکیومتری شیمیمتوسطه است. طرح آزمایشی از نوع پیشآزمون- پسآزمون بوده است. انتخاب دبیرستان محل اجرای طرح و انتخاب کلاس ها و اختصاص آنها به گروه های آزمایش و کنترل تصادفی است و دانش آموزان دختر پایه سوم متوسطه شهر جعفرآباد می باشد. روش کار پژوهش در دو مرحله و به صورت عملی که در مرحله اول، آزمایش چسبسازی جهت آموزش عملی مبتنی بر شیمی سبز، توسط گروه آزمون و در مرحله دوم آزمایش صابونیشدن که با توجه به جنبههای نگرشی موضوع و مبحث استوکیومتری بسیاری از اهداف شیمی سبز را در بر میگرفت، انجام شد. آزمایش صابونی شدن بدون در نظر گرفتن اهداف شیمی سبز برای گروه کنترل انجام شد. دادههای مورد نیاز پژوهش برای حیطه شناختی بهصورت سوالات چهار گزینهای، حیطه مهارتی بهصورت چکلیست مشاهدات و حیطه نگرشی فراگیر­ان، ترسیم نقاشی باز در راستای شیمی سبز جمعآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل گروهآزمون (۳۰نفر) و گروهکنترل (۳۰ نفر) فراگیران متوسطه دوره دوم میباشد. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که از بین ۱۲ اصل شیمی سبز، فراگیران اهداف مربوط به اصول ۱-۲-۳-۴-۶-۷-۱۱ و ۱۲ را یاد گرفته­اند و مورد توجهشان قرارگرفته است. همچنین آموزش بر اساس اهداف شیمی سبز، در تربیت دانشآموزانی مسئول، پرورش خلاقیت، تشویق و ایجاد انگیزه در آن­ها برای مطالعه و پژوهش در زمینه شیمی سبز و جایگزین کردن روش های سبز به جای روش های سنتی در انجام واکنشها نقش به­سزایی دارد، و فراگیران راههای کاهش مصرف انرژی، به حداقل رساندن ضایعات و استفاده از کمترین مواد شیمیایی را بدون افت کیفیت محصول یاد میگیرند.

کلیدواژه ها

آموزش شیمی سبز, طراحی آزمایش سبز, واکنش سبز, استوکیومتری, ارزشیابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.