مطالعه آثار عملیات بیومکانیکی حفاظت آب و خاک بر برخی خصوصیات خاک(مطالعه موردی: دشت گالپوش، استان گلستان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-2-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 24
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی جعفری فوتمی

دانشگاه گرگان

حمید نیک نهاد

دانشگاه گرگان

موسی اکبرلو

دانشگاه گرگان

عبدالرضا بهره مند

دانشگاه گرگان

چکیده

چکیده امروزه نقش عملیات حفاظت آب و خاک در افزایش پوشش گیاهی و کاهش فرسایش خاک به واسطه تاثیر آن ها در تثبیت خاک از جایگاه ویژه ای برخوردار است. پوشش گیاهی می تواند به صورت یک حائل میان سطح زمین و قطرات باران عمل نموده با جلوگیری از برخورد مستقیم قطرات باران به سطح خاک از پدیده متلاشی شدن ذرات خاک و ایجاد فرسایش پاشمانی جلوگیری نماید. در این مطالعه تاثیر تغییرات شیب و اصلاح مراتع دشت کالپوش بر ترسیب کربن و کاتیون های خاک در انجام شد. در منطقه عملیاتی و شاهد نمونه برداری به روش سیستماتیک تصادفی و در ۵ موقعیت شیب(قله، شانه شیب، شیب پشتی، پای شیب و پنجه شیب) انجام شد. در هر موقعیت شیب، در منطقه مورد نظر از خاک بین بوته های آتریپلکس و زیربوته های آتریپلکس کاشته شده داخل فارو نمونه خاک برداشته شد و در مرتع شاهد نیز در هر ۵ موقعیت شیب نمونه های خاک در ۵ تکرار و در عمق ۰-۱۵ خاک برداشت شد. فاکتورهای خاک از قبیل وزن مخصوص، کربن آلی، نیتروژن، تخلخل، کربن ترسیب شده، سدیم، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و ظرفیت تبادل کاتیونی در آزمایشگاه اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تجزیه واریانس و آزمون LSD استفاده شده است. نتایج نشان داد که میزان ازت، کربن آلی و میزان کربن ترسیب شده در خاک مرتع شاهد بیشتر از دو تیمار دیگر می باشد. همچنین کاتیون های مورد بررسی در خاک زیربوته ها بیش از دو تیمار دیگر بیشتر می باشد.

کلیدواژه ها

عملیات اصلاحی, تغییرات شیب, تخریب خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.