پاسخ زنده مانی و رشد نهال‎ های پده (olive. Populus euphratica) به تنش غرقابی- شوری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-4-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صغری عزیزی

دانشکده تربیت مدرس

مسعود طبری کوچکسرایی

دانشگاه تربیت مدرس نور

سید احسان ساداتی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

چکیده

درخت پده ( Populus euphratica olive) گونه ای است که در حاشیه رودخانه های مناطق خشک و نیمه خشک که طغیان های فصلی و غرقابی خاک موجبات پیشروی این درخت را فراهم می کند به صورت طبیعی رویش دارد. هدف از این تحقیق بررسی زنده مانی، مشخصه های رویشی و تخصیص بیوماس نهال های پده تحت تنش ترکیبی غرقابی- شوری در ۵ سطح شاهد (بدون شوری-غرقاب)، غرقابی (۴ سانتیمتر بالای سطح خاک) با غلظت شوری ۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی مولار NaCl در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت ۱۲۰ روز در محیط گلخانه بود. در پایان دوره آزمایش درصد زنده مانی نهال های غرقاب شده با غلظت ۰ و ۵۰ میلی مولار NaCl به ترتیب برابر با ۱۰۰ و ۸۸/۸۸ و با غلظت های ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی مولار ۱۱/۱ و صفر بود. غرقابی با سطوح مختلف شوری باعث کاهش زنده مانی، مشخصه های رویشی و بیوماس نهال های پده نسبت به شاهد شد. این کاهش در سطح غرقابی با غلظت ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی مولار NaCl بیشتر از دیگر سطوح بود. همچنین میزان بیوماس کل و تعداد ریشه نابجا در غرقابی با غلظت ۰ و ۵۰ میلی مولار بیشتر از سطح غرقابی با غلظت ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی مولار بود. با توجه به نتایج این تحقیق می توان گفت این گونه توانایی زنده ماندن و رشد در مناطق ساحلی، جلگه ای و حاشیه رودخانه های خشک و نیمه خشک کشور که با آب های شیرین و شور تا ۵۰ میلی مولار NaCl غرقاب می شوند را داراست و می تواند برای احیای این مناطق مورد استفاده قرار گیرد. به منظور بررسی سازگاری کامل تر این گونه در محیط غرقابی- شوری ادامه پژوهش توسط سایر محققین در دوره های طولانی تر و نیز در شوری بین ۵۰ و ۱۰۰ میلی مولار پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

تنش غرقابی- شوری, زنده مانی, بیوماس ریشه, ریشه نابجا, رویش قطری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.