مکان یابی مناطق برای ساخت نیروگاه های بادی به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (مطالعه موردی: دشت سیستان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 7، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-7-19_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز تناکیان

دانشگاه زابل

حسین پیری صحراگرد

دانشگاه زابل

میثم امیری

دانشگاه زابل

چکیده

با توجه به پتانسیل قوی منطقه سیستان از نظر انرژی باد به عنوان یکی از منابع انرژی تجدیدپذیر، یافتن مکان بهینه برای استقرار تجهیزات و تاسیسات بهره برداری از انرژی باد ضروری است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین مکان مناسب برای احداث نیروگاه های بادی، با توجه به معیارها و زیر معیارهای آب وهوایی (سرعت باد و جهت باد)، جغرافیایی (ارتفاع و شیب)، اقتصادی اجتماعی (فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از راه های ارتباطی و نزدیکی به شبکه انتقال نیرو) و زیست محیطی (فاصله از مناطق حفاظت شده و فاصله از آبراهه ها)، با بهره گیری از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منطقه سیستان انجام شد. برای این منظور، وزن هریک از معیارها و گزینه ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی تعیین شد. تحلیل فضایی و تلفیق لایه ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS انجام و نقشه تناسب اراضی برای احداث نیروگاه بادی در چهار کلاس (عالی، خوب، متوسط و ضعیف) تهیه شد. بر اساس نتایج، ۷۱۳۰ کیلومتر مربع از کل مساحت منطقه مورد مطالعه (۱۶۲۰۷ کیلومترمربع) که در محدوده شهرستان های نیمروز و هامون قرار گرفته، به دلیل مسطح بودن، وزش بادهای مداوم و پرقدرت با جهت غالب شمالی و در نتیجه کسب امتیاز بالاتر از سایر معیارها، در مقایسه با سایر مناطق، برای ساخت نیروگاه بادی دارای تناسب عالی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که استفاده تلفیقی از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و سامانه اطلاعات جغرافیایی، به عنوان یک سیستم پشتیبان، می تواند با شناسایی مناطق دارای شایستگی بالاتر، علاوه بر فراهم آوردن امکان توسعه پایدار منطقه، موفقیت طرح های استفاده از انرژی های نوین را به همراه داشته باشد.

کلیدواژه ها

سیستان, نیروگاه بادی, تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP), سامانه اطلاعات جغرافیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.