کاربرد الگوریتم های داده کاوی در تفکیک منابع رسوبی حوزه آبخیز نوده گناباد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 7، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-7-19_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بشیری

دانشگاه تربت حیدریه

مهسا اریاپور

دانشگاه تربت حیدریه

علی گلکاریان

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

لازمه اجرای برنامه های کنترل رسوب، شناسایی اهمیت نسبی منابع رسوب، میزان مشارکت آن ها و در نتیجه شناسایی مناطق بحرانی آبخیزهاست. در این پژوهش از الگوریتم های داده کاوی برای تفکیک منابع رسوبی حوضه نوده گناباد در استان خراسان رضوی با کمک متغیرهای ژئوشیمیایی، دانه بندی و سنگ شناسی استفاده شد. یازده الگوریتم برای طبقه بندی در نرم افزار MATLAB برنامه نویسی و نتایج براساس ضریب تبیین و میانگین مربع خطا با یکدیگر مقایسه شد. بررسی غلظت عناصر ژئوشیمیایی در هفت واحد زمین شناسی حوضه نشان داد که عناصر Ca، Fe، Mg وAL دارای بیشترین و عناصر B و Co دارای کمترین غلظت در نمونه های خاک است. ارزیابی کلی الگوریتم های طبقه بندی در مرحله آموزش نشان داد که الگوریتم های تحلیل ممیزی، جنگل تصادفی، k نزدیک ترین همسایه و ماشین های بردارپشتیبان با توابع خطی، چندجمله ای، چندگانه و شعاع مبنا با حداکثر مقدار ضریب تبیین (۱=R۲) و حداقل مقدار میانگین مربع خطا (۰MSE=)،  دقیق ترین الگوریتم ها در تفکیک منابع رسوبی هستند و روش درخت رگرسیونی ضعیف ترین عملکرد را دارد. در مرحله آزمون نیز ماشین های بردارپشتیبان با تابع شعاع مبنا، دقیق ترین الگوریتم و درخت طبقه بندی با بالاترین خطا، ناکارآمدترین الگوریتم بود. همچنین ورود متغیرهای ژئوشیمیایی منجر به بالاترین دقت در تفکیک منابع رسوبی شد و متغیرهای دانه بندی کمترین دقت تفکیک را باعث شد.

کلیدواژه ها

الگوریتم های طبقه بندی, منشایابی, حوضه نوده, غلظت عناصر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.