ارزیابی عملکرد الگوریتم های آشکارساز طوفان های گردوغبار در مناطق خشک (مطالعه موردی استان یزد)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 8، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-8-23_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه جبالی

دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد

محمد زارع

دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد

محمدرضا اختصاصی

دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد

رضا جعفری

دانشکده مهندسی منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

فراوانی و شدت طوفان های گردوغبار تحت تاثیر فعالیت های مخرب انسانی در سال های اخیر روندی افزایشی به خود گرفته و موجب خسارت های فراوانی شده است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه عملکرد الگوریتم های آشکارکننده گردوغبار در محدوده استان یزد است. به این منظور، شش الگوریتم معرفی شده شامل الگوریتم های آکرمن، میلر، روسکونسکی و لیو، TDI، TIIDI و NDDI بر روی تصاویر سنجنده مودیس بررسی شد. بر اساس نتایج، در رخداد ۰۴/۱۱/۱۳۸۹، الگوریتم های TDI و TIIDI، به ترتیب با همبستگی ۶۵/۰ و ۴۹/۰ نسبت به عمق اپتیکی ذرات غبار و معنی داری در سطح ۹۹% عملکرد بهتری را در آشکارسازی گردوغبار داشت. درحالی که رخداد ۲۱/۱۱/۱۳۹۳، الگوریتم روسکونسکی و لیو را با همبستگی ۶۸/۰ و ۷۶/۰ به ترتیب نسبت به عمق اپتیکی ذرات غبار و قدرت دید افق در سطح معنی دار ۹۹% و ۹۵% به عنوان الگوریتمی مناسب در آشکارسازی گردوغبار معرفی کرد. در رخدادهای ۲۴/۰۱/۱۳۹۴ و ۲۹/۰۴/۱۳۹۴ به ترتیب TIIDI و TDI با همبستگی های ۸۱/۰ و ۷۱/۰ نسبت به نقشه های عمق اپتیکی ذرات غبار و قدرت دید افق در سطح ۹۵% و ۹۹% معنی دار بود. بر اساس نتایج، هیچ یک از الگوریتم های مورد استفاده قادر به آشکارسازی تمامی رخدادهای گردوغبار نخواهد بود.  با وجود این، به کارگیری باندهای حرارتی و یا تلفیقی از باندهای حرارتی و انعکاسی در الگوریتم ها، کارایی بیشتری را در آشکارسازی گردوغبار نشان می دهد. به منظور آشکارسازی بهتر گردوغبار هر منطقه، استفاده از حدود آستانه ای متناسب با ویژگی های طیفی آن منطقه و حتی هر رخداد، در زمان به کارگیری الگوریتم های آشکارساز مورد نیاز است.

کلیدواژه ها

باند انعکاسی, باند حرارتی, سنجش از دور, عمق اپتیکی ذرات غبار, قدرت دید افق, یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.