ارزیابی تغییرات کیفیت منابع آب زیرزمینی و شاخص IRWQIGC در محدوده آبخوان های لنجانات-نجف آباد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 8، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-8-25_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن ترابی پوده

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه لرستان

حجت الله یونسی

استادیار گروه مهندسی آبخیزداری

علی حقی زاده

دانشیار گروه مهندسی آبخیزداری، دانشگاه لرستان، خرم آباد

آزاده ارشیا

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری، گروه مرتع و آبخیزداری،

چکیده

منابع آب زیرزمینی بزرگ ترین ذخیره قابل دسترس آب شیرین زمین هستند که مدیریت و کنترل کیفی آن ها بسیار حائز اهمیت است. هدف از این تحقیق، بررسی تغییرات پارامترهای کیفی منابع آب زیرزمینی در آبخوان های لنجانات-نجف آباد و بررسی کیفیت آب از لحاظ مصارف شرب و کشاورزی و نیز محاسبه شاخص IRWQIGC است. بدین منظور پارامترهای EC، TDS،SAR، PH، TH و NO۳ و عناصر سنگین شامل روی، مس، سرب، کادمیوم و ارسنیک از نمونه های آزمایشگاهی در بازه زمانی ۱۳۷۴۱۳۹۵ بررسی شدند. تغییرات پارامترها در مقایسه با حجم آبخوان نشان داد که علاوه بر کاهش حجم آبخوان، افزایش ورود آلودگی نیز به آبخوان وجود داشته است. در لنجانات، طبقه بندی آب از لحاظ کشاورزی عمدتا C۲-S۱،C۳-S۱  و C۳-S۲ و در نجف آباد C۲-S۱، C۳-S۱  و C۴-S۲ است. طبقه بندی آب از لحاظ شرب در لنجانات عمدتا خوب و قابل قبول و در نجف آباد عمدتا در طبقه قابل قبول و متوسط و در مواردی نامناسب است. میزان عناصر سنگین در حد مجاز است. پهنه بندی نیترات و IRWQIGC با استفاده روش کریجینگ انجام شد. مقدار متوسط نیترات در نجف آباد ۱۳/۶۳ میلی گرم در لیتر محاسبه شد. شاخص IRWQIGC در نجف آباد ۸/۱۹ و در لنجانات ۹/۳۵ محاسبه شد که نشان دهنده کیفیت نسبتا بد آب منطقه و مخصوصا نجف آباد است.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی, کریجینگ, لنجانات-نجف آباد, IRWQIGC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.