بهترین زمان برداشت و شیوه های انبارداری بذرگیاه Salsola rigida در ایستگاه تولید بذر نیشابور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 9، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-9-27_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین رخ فروز

دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد فرزام

دانشکده کشاورزی، گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد

محمد خواجه حسینی

دانشکده کشاورزی، گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

زمان تهیه بذر و شیوه انبارداری تاثیر بسزایی بر قوه نامیه بذر گیاهان مرتعی دارد، که آگاهی از آن ها جزء مهم ترین اولویت های ایستگاه های تولید بذر است. تیمارهای آزمایش شامل دو روش کاشت گیاه مادری (آبی و دیم)، دو شیوه انبارداری (یخچال و دمای طبیعی انبار) و تیمارهای فرعی شامل بررسی تیمار حذف پوسته بذر و مدت زمان نگهداری بذرها (زمان برداشت و یکسال پس از برداشت) بر روی درصد جوانه زنی بذر گیاه سالسولا بود. هر آزمایش ۴ تکرار ۲۵ تایی از بذر گیاه در ژرمیناتور در تناوب نوری ۱۴ ساعت نور و ۱۰ ساعت تاریکی قرار گرفت. بر اساس نتایج در روش کشت دیم، در ماه شهریور نیز میزان جوانه زنی کم بود و در ماه های مهر و آبان به حداکثر میزان خود رسید و دوباره در ماه های آذر و دی میزان جوانه زنی کاهش یافت. اثر متقابل دو عامل شیوه آبیاری و زمان برداشت بذر، معنی دار نبود. همچنین تاثیر متقابل تیمارهای زمان و سرمادهی (بیرون و داخل یخچال) نیز بر درصد جوانه زنی گیاه مورد بررسی معنی دار بود. همچنین بر اساس نتایج، در سال دوم حذف پوسته اثر معنی دار داشت. بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود بذر گیاه Salsola rigida در ایستگاه عشق آباد نیشابور در آبان ماه از عرصه جمع آوری گردد. بذرها بدون نیاز به یخچال قادر به زنده مانی هستند ولیکن درصد جوانه زنی آن ها به شدت کاهش می یابد. شیوه های این پژوهش را می توان برای سایر گیاهان مرتعی در ایستگاه تولید بذر کشور مورد استفاده قرار داد.

کلیدواژه ها

حذف پوسته, علف شور, سرما دهی, نحوه کاشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.