ارزیابی کارایی دستگاه بادشکن زیستی- خاکی برای کنترل فرسایش بادی (مطالعه موردی: استان چهارمحال و بختیاری- بخش جونقان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 10، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-10-30_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود نامدار خجسته

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

سلمان زارع

گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

فرسایش بادی و گردوغبار یکی از معضلات جدی در کشور به خصوص در استان های مرزی است. با توجه به شرایط خاص کشور، استفاده از فناوری های جدید از جمله بادشکن خاکی با نیاز آبی و هزینه کمتر، بسیار ضروری است. هدف از این تحقیق، ارزیابی بادشکن خاکی برای کاهش سرعت باد و مقایسه آن با بادشکن های زیستی است. بدین منظور، از دستگاهی جدید برای ساخت بادشکن خاکی در استان چهار محال و بختیاری در تیرماه ۱۳۹۸ استفاده شد. این دستگاه، خاک را از عمق ۳۵ سانتی متری سطح خاک برداشته، پس از انتقال به نقاله و اضافه شدن پلیمر (سوسپانسیون پلیمری) به آن، بین دو صفحه دایره ای ریخته و با توجه به فشار دو صفحه، بادشکن متشکل از خاک و پلیمر با مقاومت فشاری ۵/۱ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و پایداری خاکدانه ۸۰% ساخته می شود. با تنظیمات قسمت انتهایی دستگاه، ارتفاع و عرض بادشکن بر اساس شرایط خاک، اقلیم آب وهوایی منطقه، میزان رطوبت اولیه خاک و سایر شرایط تنظیم می شود. در این پژوهش، ارتفاع و عرض بادشکن ساخته شده ۳۲ و ۴۳ سانتی متر است. نتایج این پژوهش نشان داد که بادشکن ساخته شده میزان سرعت باد را به طور موثری کاهش داده به طوری که با افزایش فاصله از بادشکن، میزان سرعت باد نیز افزایش داشته و در ۱۰ تا ۱۲ برابر ارتفاع بادشکن به روند ثابتی می رسد. نتایج همچنین نشان داد که میزان سرعت آستانه فرسایش بادی در منطقه، ۵۲/۶ متر بر ثانیه بوده و فواصل بین بادشکن خاکی به فاصله ۲۰ متری به دست آمد. برای کنترل فرسایش با این روش، ۵۰۰ متر بادشکن خاکی برای هر هکتار ضروری است.

کلیدواژه ها

پلیمر زیستی, رسوب, کاهش سرعت باد, هدررفت خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.