بررسی اثرات گونه علف مار بر خصوصیات خاک مناطق بیابانی (مطالعه موردی: منطقه عین خوش، دهلران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 10، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-10-30_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی حسینی

دانشگاه ایلام

محسن توکلی

دانشگاه ایلام

محمود رستمی نیا

دانشگاه ایلام

حسن فتحی زاد

دانشگاه یزد

چکیده

در مطالعه حاضر، برای بررسیCapparis  Spinosa بر خصوصیات خاک، ابتدا نقشه پراکنش گونه ها با استفاده از مشاهدات مزرعه و ترانسکت خطی برای محاسبه درصد پوشش در فصل رشد ساخته شده است. سپس سایر خصوصیات گیاهی شامل درصد تاج پوشش، درصد حفاظت خاک و سایر فاکتورها با استفاده از ۶۹ بوته مورد مطالعه به صورت تصادفی محاسبه شد. در ادامه اقدام به حفر پروفیل و نمونه برداری از خاک پای بوته های موجود (نزدیک ساقه) و محل های شاهد (فاقد بوته) با انتخاب ۵ تکرار، در مجموع ۱۵ نقطه و از ۲ لایه (لایه های سطحی و زیرسطحی) گردید و نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شدند. در آزمایشگاه، عوامل شیمیایی شامل N، K، P < /span> ، OC، ESP < /span> ، CEC، Ca، Mg، CaSO۴، CaCO۳، Cl، HCO۳، pH،EC  و SAR اندازه گیری شدند. بررسی مقادیر پارامترهای شیمیایی در اندام های زیرزمینی بوته نشان می دهد که برای هر هفت عامل (N، C، P < /span> ، K، Na، Ca، C / N) بیشتر مربوط به خاک زیر بوته هاست. از طرف دیگر، برای هفت پارامتر (OC، ESP < /span> ، Ca، Na، EC، pH، SAR) اختلاف آماری بین واحد اراضی (مناطق شاهد، بوته نبکا و بوته طبیعی) و عمق وجود داشت. در کاربری اراضی EC و pH و برای عمق کلسیم، OC و Cl در سطح ۵% اختلاف داشتند. از نظر عوامل فیزیکی خاک، رطوبت واقعی خاک و رطوبت خاک اشباع شده رابطه عمیقی با عمق نشان می دهد و در مقایسه با مناطق شاهد (فاقد بوته)، افزایش یافته که این افزایش در لایه عمقی بیشتر مشاهده شده و برای سایر پارامترها ارتباط معنی دار نبوده است. همچنین نتایج نشان داد که وجود بوته های مورد مطالعه باعث کاهش شوری و افزایش قلیائیت خاک می شود. تغییرات ماده آلی در لایه های عمقی نقاط شاهد در لایه سطحی زیر بوته ها دارای بیشترین مقدار بوده و نشانگر این است که گونه فوق مقادیر کربن آلی در خاک زیر خود را نسبت به نواحی اطراف افزایش داده است. نتایج همچنین افزایش OC، Na، Cl و HCO۳ را در خاک های زیر بوته نشان می د هد.

کلیدواژه ها

علف مار, خصوصیات خاک, بیابان زدایی, عین خوش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.