ارزیابی روند تغییرات مکانی و زمانی خشکسالی بر اساس داده های سری های زمانی سنجش از دور در مرکز استان خوزستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 11، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-11-35_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد متشفع

دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان

ساره هاشم گلوگردی

دانش آموخته دکتری دانشگاه کاشان

چکیده

خشکسالی به یکی از رایج ترین و پیچیده ترین بلایای طبیعی تبدیل شده است که تاثیر زیادی بر روی توسعه پایدار جوامع دارد. سنجش از دور با داشتن اطلاعات مکانی و زمانی، ابزار مناسبی برای ارزیابی و بررسی این پدیده است. در پژوهش حاضر روند مکانی و زمانی تغییرات خشکسالی در مرکز استان خوزستان مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور از تصاویر سنجنده ETM+ طی یک دوره ۲۰ ساله استفاده شد. پس از انجام پیش پردازش ها، ابتدا ۴۱۱ نقطه تصادفی روی تصاویر انتخاب و ارزش های پیکسل های مربوط به باند های قرمز و مادون قرمز نزدیک استخراج و در مقابل هم پلات شد و شیب بهترین خط برازش شده موسوم به خط خاک به دست آمد. سپس با استفاده از این شیب و مقادیر باند های ذکرشده، مقادیر شاخص خشکسالی PDI محاسبه شد. سپس با کاربرد روش طبقه بندی شکست طبیعی درجات مختلف از هم تفکیک شد و روند تغییرات مکانی و زمانی خشکسالی با استفاده از آزمون روند من-کندال فصلی در سطوح مختلف معنی داری تعیین گردید. نتایج نشان داد تغییرات مکانی درجه بدون خشکسالی در سطح ۵% و ۱۰% و در درجه خشکسالی کم در سطح ۱۰% معنی دار بودند و درجات دیگر هیچ گونه روندی در سطوح معنی داری مختلف نداشتند. در مقابل تغییرات زمانی درجه بدون خشکسالی در سطوح معناداری ۱%، ۵% و ۱۰% دارای روند معناداری نبود و درجات خشکسالی کم در سطح ۵% و ۱۰%، خشکسالی متوسط در سطح ۱%، ۵% و ۱۰% و خشکسالی شدید در سطح ۵% و ۱۰% دارای روند معنادار بودند که حاکی از افزایش شدت خشکسالی در منطقه طی دوره مورد مطالعه بود.

کلیدواژه ها

خشکسالی, شاخص PDI, سری زمانی, روند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.