پیش بینی تبخیر از تشت با استفاده از مدل های محاسبات نرم در اقلیم فراخشک (مطالعه موردی: دشت سیستان، سیستان و بلوچستان)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 11، شماره: 36
- کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-11-36_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 170
نویسندگان
گروه مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده منابع طبیعی، مجتمع آموزش عالی سراوان
مرتع داری، مجتمع آموزش عالی سراوان
گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
چکیده
پیش بینی بزرگی و الگوی تبخیر به ویژه برای پهنه هایی با اقلیم خشک، نیمه خشک و فراخشک همانند دشت سیستان ضروری است. ازاین رو در این پژوهش برای پیش بینی تبخیر تشت دشت سیستان از هشت مدل محاسبات نرم استفاده شد. بدین منظور، از پارامترهای متفاوت اقلیمی در دو ایستگاه سینوپتیک زابل و زهک و ایستگاه تبخیرسنجی چاه نیمه ها در پیکره هشت سناریوی ترکیبی برای ورودی مدل ها استفاده شد. به منظور ارزیابی مدل های مورد استفاده در این پژوهش از معیارهای ارزیابی ضریب تعیین، ریشه میانگین مربعات خطا، میانگین خطای مطلق و همچنین نمودار تیلور استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدل با ورودی فقط دمای کمینه ماهانه عملکردی همانند مدل با هشت ورودی پارامتر هواشناسی دارد. همچنین یافته ها نشان داد که در بین هشت مدل، مدل جنگل تصادفی در پنج سناریو (سناریو ۲، ۵، ۶،۷ و ۸ با مقادیر R۲ به ترتیب برابر ۹۷/۰، ۹۸/۰، ۹۸/۰، ۹۷/۰ و ۹۸/۰) از هشت سناریو به عنوان بهترین مدل عمل کرده است. ازاین رو مدل جنگل تصادفی و مدل درختی به عنوان بهترین مدل محاسبات نرم به منظور شبیه سازی و برآورد تبخیر تشت دشت سیستان معرفی شدند.کلیدواژه ها
پیش بینی, تبخیر, محاسبات نرم, اقلیم فراخشک, پهنه سیستاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.