مطالعه ی ضریب بده ی سرریز- دریچه ی استوانه ای و تعیین رابطه ی آن با ضریب بده ی دریچه ی و سرریز جداگانه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-6-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 29
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن مسعودیان

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

ربابه فندرسکی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری

محمد قره گزلو

دانشجوی دکتری سازه های آبی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری

چکیده

سرریز و دریچه ی از پرکاربردترین سازه های اندازه گیری جریان و واپایش سطح آب در شبکه های انتقال آب به شمار می روند، که با ترکیب آنها به عنوان یک سازه، با توجه به عبور مواد شناور از روی سرریز و مواد قابل رسوب از زیر دریچه ی، مشکلات استفاده جداگانه هریک از سازه ها کاهش می یابد. در این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی تغییرات ضریب بده ی سرریز- دریچه ی استوانه ای با فراسنجهای بی بعد  H/D(نسبت عمق بالادست جریان به قطر سازه) و H/a (نسبت عمق بالادست جریان به بازشدگی دریچه ی) درنهری با طول، عرض و ارتفاع به ترتیب ۱۰، ۶/۰ و ۷/۰ متر پرداخته شده است. همچنین، روند تغییرات ضریب بده ی سرریز و دریچه ی با اندازه گیری نیمرخ سرعت در زیر و روی سازه استخراج، و با نتایج ضریب بده در شبیه ترکیبی سرریز- دریچه ی استوانه ای مقایسه شده است. نتایج حاصله نشان دادند که با افزایش فراسنجهای بی بعد H/a و H/D ضریب بده سرریز- دریچه ی ابتدا کاهش یافته و سپس افزایش می یابد. روند ضریب بده ی دریچه ی در شبیه ترکیبی، کاهشی و برای سرریز ابتدا افزایشی و سپس به سمت ثابت شدن میل می نماید. همچنین، قطر سازه و بازشدگی دریچه ی برای ضریب بده ی هر سه سازه سرریز، دریچه ی و سرریز- دریچه ی در شبیه ترکیبی موثر می باشند، و ضریب بده ی سرریز- دریچه ی استوانه ای در محدوده ی آزمایشها از ۷۵ /۰- ۰۵/۱ متغیر است. در نهایت با تحلیل داده ها معادله ای جهت تخمین ضریب بده ی سرریز- دریچه ی ارائه گردید که دارای همبستگی بالایی می باشد.

کلیدواژه ها

سرریز, دریچه ی, ضریب بده ی, استوانه ای, نیمرخ سرعت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.