بررسی تاثیر سولفات پتاسیم و عصاره جلبک دریایی بر رشد رویشی و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-11-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین امینی فرد

دانشیار، گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

علی خاکساری مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

حسن بیات

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

حمیدرضا فلاحی

دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، گروه پژوهشی گیاه و تنش های محیطی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

چکیده

به­منظور بررسی اثر سولفات پتاسیم و عصاره جلبک دریایی بر رشد رویشی، عملکرد و بنه های زعفران، آزمایشی در سال­های ۹۸-۹۷ به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در شهرستان سرایان اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل چهار سطح سولفات پتاسیم (۰ و ۱۰۰ و ۲۰۰ و ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار) و سه سطح عصاره جلبک دریایی (۰ و ۱ و ۲ در هزار) بودند. نتایج بیانگر تاثیر معنی­دار تیمارهای مورد استفاده بر صفات مورد بررسی بود، به­طوری­که بیشترین تعداد گل ، عملکرد گل تر، عملکرد کلاله تر و خشک در سال دوم و بیشترین طول برگ، وزن برگ، تعداد و وزن کل بنه و میانگین وزن هر بنه در هر دو سال در تیمار ۳۰۰ کیلو­گرم در هکتار سولفات پتاسیم بدست آمد. علاوه بر این، نتایج نشان­دهنده تاثیر معنی­دار عصاره جلبک دریایی (دو در هزار) بر تعداد گل، عملکرد گل تر، عملکرد کلاله تر و خشک در سال دوم و طول برگ، وزن برگ ، وزن کل بنه و میانگین وزن بنه دختری اصلی در هر دو سال بود. وزن کل بنه و وزن بنه بیشتر از ۱۲ گرم در سال اول و تعداد گل ، عملکرد گل در سال دوم و وزن برگ تر در هر دو سال در تیمار ۳۰۰ کیلو­گرم در هکتار سولفات پتاسیم و غلظت دو در هزار جلبک دریایی بیشترین افزایش را داشت. بر اساس نتایج  استفاده از کود سولفات پتاسیم (۳۰۰ کیلو­گرم در هکتار) و عصاره جلبک دریایی (دو در هزار) نقش موثری در افزایش رشد رویشی، عملکرد و بنه زعفران داشت.

کلیدواژه ها

بنه, کلاله, کود آلی, کود شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.