تهیه فیلم خوراکی فعال ضدمیکروبی بر پایه ژلاتین حاوی اسانس مریم گلی(Salvia officinalis): خواص فیزیکی، مکانیکی، آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-33-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روناک مومنی

گروه بهداشت و صنایع غذایی- دانشکده پیرادامپزشکی

محمدیار حسینی

علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ایلام

حامد حسن زاده اوچتپه

گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ایلام

طیب سیفی

گروه آموزشی باکتری شناسی دانشگاه ایلام

چکیده

زمینه مطالعاتی: در این پژوهش، به بررسی ویژگیهای فیلم خوراکی بر پایه ژلاتین آمیخته شده با غلظتهای اسانس مریم گلی(۰، ۲۵/۱%، ۵/۲% و ۷۵/۳%) پرداخته شد . هدف: هدف از این مطالعه تولید فیلمهای مناسب جهت استفاده در بسته بندی مواد غذایی است. روش کار: آزمون های انجام یافته در این پژوهش، آزمایشات فیزیکی شیمیایی، آزمایشات مکانیکی (ازدیاد طول تا نقطه شکست، مقاومت به کشش و مدول یانگ)، اندازه گیری خاصیت آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی فیلم های خوراکی بود. تمامی آزمایشات در سه تکرار (۳n=) با نمونه گیری کاملا تصادفی انجام شد. آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و مقایسه میانگین داده ها براساس آزمون چند دامنه دانکن با استفاده از نرم افزار Minitab۱۸ در سطح اطمینان ۹۵% انجام گرفت.نتایج: در این تحقیق نتایج نمونه های فیلم ژلاتینی در آزمونهای مکانیکی معنی دار بود (۰۵/۰> p) و بالاترین میزان استحکام کششی، ازدیاد طول تا نقطه شکست و مدول یانگ در تیمار ۵/۲% بود. کمترین میزان حلالیت و نفوذپذیری به بخارآب به ترتیب در فیلم های حاوی ۷۵/۳% و ۵/۲% اسانس مشاهده شد. تفاوت کدورت بین تیمارهای ۵/۲% و ۷۵/۳% معنی دار نبود(۰۵/۰< p) و در غلظت ۲۵/۱% اسانس مریم گلی، کدورت و ضخامت بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. در تمامی نمونه های فیلم های خوراکی خاصیت آنتی اکسیدانی نسبت به نمونه شاهد معنی دار بود(۰۵/۰> p). ارزیابی فعالیت ضد میکروبی فیلم با کمک روش دیسک انتشاری انجام گرفت. در این آزمون بیشترین قطر هاله بازدارندگی در غلظت اسانس ۷۵/۳% مربوط به استافیلوکوکوس آورئوس با متوسط قطر هاله mm ۱۱/۱۱ بود. در همین غلظت متوسط قطر هاله برای سودوموناس ائروژنز و اشریشیاکلی به ترتیب mm ۲۷/۸ و mm۴۵/۴ گزارش شد.نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد افزودن اسانس مریم گلی در غلظت ۷۵/۳ درصد در فیلم ژلاتینی علاوه بر مهار رشد و تکثیر باکتریها، دارای استحکام کافی بوده و موجب بهبود خصوصیات آنتی اکسیدانی فیلم ژلاتینی شد و همچنین قابلیت استفاده در مواد غذایی فسادپذیر را دارد.

کلیدواژه ها

اسانس مریم گلی, ژلاتین, فیلم خوراکی, بسته بندی, خواص آنتی اکسیدانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.