نقش شبکه های اجتماعی در تغییرات فرهنگی بین نسلی در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه اجتماعی، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSDS-18-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محسن آل سید غفور

استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

نجات محمدی فر

استادیار گروه علوم سیاسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

فرشاد رومی

استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

یکی از مباحث مهم در حوزه جامعه شناسی موضوع تغییرات فرهنگی می باشد که متاثر از عوامل مختلفی می باشد. یکی از عواملی که باعث ایجاد تغییرات فرهنگی در جامعه می شود وسایل ارتباط جمعی و به ویژه رسانه های اجتماعی جدید همچون شبکه های اجتماعی هستند که منجر به تغییر الگوی رفتاری جامعه می شوند. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر نقش شبکه های اجتماعی در تغییرات فرهنگی بین نسلی در استان خوزستان می باشد. روش تحقیق حاضر از لحاظ رویکردی؛ کمی و از نظر راهبردی و گردآوری داده ها، همبستگی و توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کل افراد ۱۵ سال به بالای استان خوزستان است که بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۴۷۱۰۵۰۶ نفر بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ۳۸۴ نفر به دست آمد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده های آن از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS۲۱ تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس یافته های به دست آمده، بین استفاده از شبکه های اجتماعی و گرایش به ارزش های فرامادی، ارزش های مادی، نوع نگرش به هنجارهای خانواده، ارزش ها و هنجارهای جنسیتی شهروندان خوزستانی در بین سه نسل رابطه معناداری وجود دارد. به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی همچون تلگرام، واتساپ، فیس بوک، توییتر، اینستاگرام و پیام رسان ایتا و سروش با تغییرات فرهنگی در استان خوزستان رابطه معناداری وجود دارد به این معنا که هر چه استفاده از این شبکه های اجتماعی بیشتر باشد شاهد تغییرات فرهنگی بیشتری در استان خوزستان خواهیم بود.

کلیدواژه ها

شبکه های اجتماعی, تغییرات فرهنگی, ارزش های مادی, ارزش های فرامادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.