مقایسه مدل های اقلیمی CMIP۶ و روش های تصحیح اریبی نگاشت چندکی در شبیه سازی بارش

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 54، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-54-12_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 22
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما نعمتی شیشهگران

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

فریبا بابائیان

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

حجت میان آبادی

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

به دلیل محدودیت های ذاتی در مدل های اقلیمی، خروجی آن ها نسبت به مقادیر مشاهداتی دارای اریب قابل توجهی است که می تواند منجر به ارائه پیش نگری های اقلیمی غیرقابل اعتماد گردد. در مطالعه حاضر عملکرد ۱۰ مدل اقلیمی از مجموعه مدل های CMIP۶ در شبیه سازی بارش دوره های واسنجی (۲۰۰۵-۱۹۸۶) و صحت سنجی (۲۰۱۴-۲۰۰۶) برای محدوده مطالعاتی رفسنجان مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور اصلاح بارش شبیه سازی شده، روش های مختلف تصحیح اریبی نگاشت چندکی در این دو دوره اعمال شده و ارزیابی عملکرد مدل های مختلف، روش ها و رویکردهای تصحیح اریبی نگاشت چندکی با استفاده از معیارهای آماری NSE، PBIAS، MAE و KGE و دیاگرام تیلور انجام شد. در نهایت، بارش شبیه سازی شده از مدل منتخب برای دوره پیش نگری تحت سناریوهای SSP۱-۲.۶، SSP۲-۴.۵ و SSP۳-۷.۰ استخراج و این مقادیر با استفاده از روش مناسب تصحیح اریبی اصلاح شدند. نتایج نشان داد که مدل MPI-ESM۱-۲-LR قابلیت بالایی در شبیه سازی بارش در دوره های واسنجی و صحت سنجی نسبت به سایر مدل های اقلیمی دارد. نتایج ارزیابی عملکرد روش های تصحیح اریبی نگاشت چندکی نیز عملکرد بهتر روش bernlnorm را نسبت به سایر روش ها در اصلاح بارش شبیه سازی شده در هر دو دوره توسط مدل های اقلیمی نشان داد. همچنین، ماحصل ارزیابی رویکردهای نگاشت چندکی NTP، PT و DDT در این دوره ها حاکی از توانمندی بالای رویکردهای NTP و PT نسبت به رویکرد DDT بود. مطالعه حاضر می تواند به بهبود اعتبار پیش نگری های اقلیمی آینده با استفاده از مدل های اقلیمی CMIP۶ کمک کند.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم, دوره پیش نگری, صحت سنجی, محدوده مطالعاتی رفسنجان, واسنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.