بررسی تاثیر راهبردهای تنظیم هیجان موثر بر ناگویی هیجانی با میانجی گری خودشفقت ورزی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-18-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا شاهی

استادیار گروه آمار، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

کیانا زاده محمدی

دانشجوی دکتری روان شناسی گروه روان شناسی واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز ایران.

چکیده

هدف: هدف بررسی اثر راهبردهای تنظیم هیجان بر ناگویی هیجانی و نقش میانجی گری خودشفقت­ورزی است.   روش: پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. از بین جامعه آماری کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی در نیم سال اول سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ در دانشگاه شهید بهشتی، با استفاده از فرمول کوکران تعداد ۳۸۴  نفر با روش نمونه­ گیری دردسترس انتخاب شدند.  ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان (گروس و جان، ۲۰۰۲)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی، پارکر و تیلور، ۱۹۹۴) و مقیاس خود شفقت ورزی (نف،۲۰۰۳) بود. جهت تحلیل داده­ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم­ افزارهای اس­پی­اس­اس نسخه ۲۳ و اسمارت پی­ال­اس نسخه ۳ استفاده شد.    یافته ­ها: راهبردهای تنظیم هیجان شامل ارزیابی مجدد و سرکوبی به طور مستقیم بر ناگویی هیجانی تاثیر معناداری دارد (۵۸/۲ >t و ۰۱/۰< P). همچنین راهبردهای تنظیم هیجان به طور غیرمستقیم از طریق خودشفقت ورزی بر ناگویی هیجانی تاثیر معناداری دارد (۵۸/۲ > Z و ۰۱/۰< P). نهایتا، خودشفقت­ ورزی بر ناگویی هیجانی تاثیر معناداری دارد (۵۸/۲ > t و ۰۱/۰< P).   نتیجه ­گیری: دانشجویانی که بیشتر از راهبردهای انطباقی تنظیم هیجان استفاده می ­کنند از شفقت­ خود بالاتر و ناگویی هیجانی کمتر برخوردارند و دانشجویانی که بیشتر از راهبردهای غیرانطباقی تنظیم هیجان استفاده می­کنند، شفقت­­ خود پایین­تر و ناگویی هیجانی بیشتری دارند. بنابراین ایجاد و تقویت خودشفقت ­ورزی در دانشجویان می ­تواند باعث ارتقا عملکرد روانشناختی و ارتباط اجتماعی دانشجویانی که از ناگویی هیجانی رنج می ­برند، باشد.

کلیدواژه ها

تنظیم هیجان, سرکوبی, ارزیابی مجدد, خودشفقت ورزی, ناگویی هیجانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.