ارتقای هوش اجتماعی دانش آموزان حاشیه نشین، راهکارهای برای اجرای عدالت در برنامه درسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 6، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-6-66_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا بیات

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلام شهر، ایران

علیرضا عراقیه

استاد گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلام شهر، ایران

ناهید شفیعی

استاد گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلام شهر، ایران

چکیده

هدف از نوشتن این مقاله شناسایی روش های ارتقای هوش اجتماعی دانش آموزان حاشیه نشین، به عنوان راهکاری برای اجرای عدالت در برنامه درسی می باشد. که با روش فراتحلیل و جامعه آماری مقالات علمی پژوهشی چاپ شده مرتبط با موضوع از سال ۱۳۹۲-۱۴۰۲ و ۲۰۲۱-۲۰۲۳، که نمونه آماری آن۱۷ مقاله به صورت هدفمند انتخاب و برای گردآوری و تدوین یافته ها از آنها استفاده شد و این تحقیق انجام گردیده است. یافته های تحقیق نشان داد هوش اجتماعی شامل مهارت ها و شایستگی های اجتماعی است و ارتقای آن سبب اجرای عدالت در برنامه درسی می شود. و بر سلامت روان او در آینده موثر خواهد بود و کمک می کند که احتمال موفقیت دانش آموزان حاشیه نشین در مدرسه، کار و زندگی افزایش یابد. و در نهایت منجر به برابری در اجرای برنامه درسی، با تمرین مهارت های ارتباطی، شناخت اجتماعی می شود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد عدالت در برنامه درسی همه مناطق از جمله مناطق حاشیه نشین باید با ایجاد ارتباطی برابر بین معلمان، دانش آموزان و والدین و هماهنگی با نیازهای دانش آموزان همراه باشد و سعی کنند بفهمند دانش آموزان چه فکری می کنند و چه احساسی نسبت به مسائل و امورات دارند. همدلی را توسعه دهند و مشارکت آنان را بالا ببرند زیرا دانش آموزان دارای مشکل ارتباطی زمانی که احساس می کنند مورد قضاوت قرار نخواهند گرفت، به احتمال زیاد حرفشان را راحت بیان می کنند. در اجرای برنامه های درسی عدالت محور برای ارتقا هوش اجتماعی باید معلمان و مدیران با عرف، هنجارها و ارزش های مناطق حاشیه نشین آشنا و آنها را درک کنند. هر چه ارتباط عاطفی معلمان مناطق حاشیه نشین با دانش آموزانی که با او در ارتباط است قوی تر باشد، تاثیر آن بر مغز قوی تر است.

کلیدواژه ها

ارتقاء، هوش اجتماعی، دانش آموزان، حاشیه نشین، راه کار.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.