کارکرد معنایی انواع «مسند» در تنوع پذیری «صدای پایه» کلایمن در نامه پنجاه و سوم نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله الجمعیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، دوره: 19، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_IAALL-19-69_007
  • زبان مقاله: عربی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم محمدی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی، دانشگاه بوعلی سینا، گروه زبان و ادبیات عربی، ایران، همدان.

مرتضی قائمی

استاد گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه بوعلی سینا، ایران، همدان.

ناصر قره خانی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه بوعلی سینا، ایران، همدان.

چکیده

«صدای دستوری»، مشخصه­ای نحوی است که زیر گروه «لایه نحوی سبک»، دسته­بندی می شود و «کارکرد معنایی» آن، بازشناسی دیدگاه نویسنده از لابه­لای ساخت نحوی است. به بیان ساده، صدای دستوری، ارتباط فعل را در جمله­های فعلیه با دیگر شرکت­کنندگان در فرایند فعلی می­سنجد. مسند که جایگاه ویژه­ای در دستور زبان انگلیسی دارد، مبنای تقسیمات «صدای پایه» از منظر کلایمن قرار گرفته است. «صدای پایه» به عنوان یک صدای قدیمی، به مکان و فعال بودن فعل و یا مسند جمله نظر دارد. مسندهای «کنترل» و «غیرکنترل» که در زمره مسندهای «واژگانی» این دستور زبان قرار می­گیرند، به ترتیب، با استدلال هسته و یا با عمل مسند، شناخته شده و صدای پایه را دسته­بندی می­کنند. تنوعی که در صدای پایه کلایمن، با دسته­بندی انواع مسند حاصل می­آید، نظریه او را از منظر «کارکرد معنایی انواع مسند» تبیین می­کند و نامه پنجاه و سوم با داشتن افعال متنوع و بسیار، بستری مناسب برای پژوهش حاضر، قرار گرفته است. این جستار با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی و نیز به منظور بیان سطح انطباق، میان صدای پایه و مسندهای کنترل و غیرکنترل در نامه پنجاه و سوم، محصول پیش­رو را ارائه می­نماید: ۲۶۴ فعل از نامه پنجاه و سوم نهج­البلاغه، صدای پایه را نمود می­دهند. از این تعداد، دسته صدای منحصرا فعال، با ۱۱۴ فعل که نقطه با اهمیت را رخداد قرار داده­اند، بر تقسیم­­بندی انواع مسند از منظر کلایمن مطابق است.

کلیدواژه ها

انواع مسند, صدای دستوری «پایه», نامه ۵۳ نهج البلاغه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.