نقش فضای مجازی در حکمرانی ملی ج.ا.ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی، دوره: 13، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_SMSN-13-53_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل روحانی

دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی فضای سایبر گرایش مدیریت سایبری، دانشکده امنیت ملی، دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

مهدی روحانی

. دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع گرایش سیستم های کلان، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت ایران.

چکیده

در سال های اولیه ورود اینترنت به کشور، کارکرد های مختلف این فناوری حتی در میان جامعه دانشگاهی نیز شناخته شده نبود. از این رو برخوردی انفعالی با اینترنت صورت می گرفت و به صورت پیش فرض از آن به عنوان فناوری تهدیدآمیز یاد می شد. اکنون با اینکه عمر نسبتا کوتاهی از ورود اینترنت و توسعه آن سپری شده است، گسترش روزافزون و شکل گیری فضای مجازی و آمیخته شدن آن با زندگی افراد در تمام ابعاد و وجوه، ماهیت دوگانه (تهدید و فرصت) این فناوری پررنگ تر شده و بهره مندی از جنبه های فرصت زایی آن بیش از پیش خودنمایی می کند. هدف اصلی این تحقیق تبیین نقش سیاسی، اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی و امنیتی فضای مجازی در حکمرانی ملی ج.ا.ایران است. مولفه های مذکور برگرفته از مطالعات صورت گرفته در این حوزه و مدل های مرجعی نظیر PESTEL بوده است، در تحقیق حاضر نگارنده با اطلاع از نقش و تاثیر فناورانه فضای مجازی بر مولفه های سیاست، اقتصاد، فرهنگ و اجتماع و با تاکید بر اهمیت مقوله امنیت، این چهار مولفه را به عنوان مولفه های اصلی و تاثیرپذیر از فضای مجازی در حکمرانی کشور دانسته است. این پژوهش از نوع زمینه ای-کاربردی بوده و به روش زمینه ای-موردی انجام گردیده است. جامعه آماری ۳۷ نفر از نخبگان با جایگاه مدیریتی که حداقل دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس هستند. روش جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده و یافته ها با استفاده از روش نرم افزار SPSS تحلیل شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که فضای مجازی دارای ۹ کارکرد سیاسی، ۱۰ کارکرد اقتصادی، ۹ کارکرد فرهنگی-اجتماعی و ۹ کارکرد امنیتی است.

کلیدواژه ها

فضای مجازی, حکمرانی ملی, سیاسی, اقتصادی, امنیتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.