اثرات بیهوشی عصاره سنبل الطیب (Valeriana officinalis)، عصاره علف لیمو (Cymbopogon citratus) و پودر گل میخک (Eugenia caryophyllata) بر ماهی استرلیاد (Acipenser ruthenus)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-9-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرنوش صدیق بازکیاگوراب

کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات، موسسه آموزش عالی خزر، محمود آباد، ایران

مسعود ستاری

استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران

جاوید ایمانپور نمین

دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران

چکیده

اثرات بیهوشی عصاره های سنبل الطیب، علف لیمو و پودر گل میخک بر بچه ماهی استرلیاد به منظور تعیین غلظت بهینه هر یک از مواد بیهوش کننده و با هدف ارزیابی امکان استفاده از عصاره های سنبل الطیب و علف لیمو به عنوان بیهوش کننده های جدید و جایگزین در مقایسه با گل میخک، مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش بچه ماهیان استرلیاد با میانگین وزنی ۷/۱۱±۲/۸۶ گرم و میانگین طولی ۰۵/۱±۷/۲۹ سانتی متر و به روش غوطه وری، در معرض غلظت های ۴۵، ۶۰، ۷۵ و ۹۰ میلی لیتر در لیتر از عصاره سنبل الطیب، ۳، ۵، ۷ و ۱۰ میلی لیتر در لیتر از عصاره علف لیمو و ۲۰۰۰، ۳۵۰۰ و ۵۰۰۰ میلی گرم در لیتر از پودر میخک قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هر سه ترکیب، در بیهوشی استرلیاد موثر بودند. با توجه به زمان های بیهوشی و بازگشت، غلظت های ۶۰ میلی لیتر در لیتر برای عصاره سنبل الطیب، ۵ میلی لیتر در لیتر برای عصاره علف لیمو و ۳۵۰۰ میلی گرم در لیتر برای پودر میخک به عنوان غلظت بهینه در نظر گرفته شد. با توجه به عملکرد قابل توجه عصاره های گیاهی سنبل الطیب و علف لیمو، استفاده از آن ها در بیهوشی آبزیان  توصیه می شود.

کلیدواژه ها

بیهوشی, سنبل الطیب, علف لیمو, غلظت بهینه, استرلیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.