تاثیر سطوح ویتامین B۹ (اسید فولیک) بر رشد و برخی شاخص های بیوشیمیایی و آنزیمهای کبدی سرم بچه تاس ماهی سیبری (Acipenser baerii)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-9-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزین جمال زاد فلاح

دکتری شیلات، گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

هومن رجبی اسلامی

دانشیار گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مهدی شمسایی مهرجان

دانشیار گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

به منظور بررسی سطوح مختلف اسید فولیک بر برخی از شاخص های رشد و بیوشیمیای‍ی سرم و وضعیت آنزیم های کبدی بچه ماهیان انگشت قد تاس ماهی سیبری (Acipenser baerii Brandt, ۱۸۹۶)، شش جیره غذایی آزمایشی ایزونیتروژنه و ایزولیپیدی با استفاده از اسید فولیک مکمل در مقادیر ۶/۰، ۶۳/۱، ۷۱/۲، ۵۹/۳، ۸۲/۴ و ۶۸/۵ میلی گرم در کیلوگرم فرموله شد. ماهیان با میانگین وزنی ۱۸/۰±۳۶/۴ گرم در یک سیستم جریان مستقیم آب به مدت ۸ هفته با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. شاخص های مورد بررسی در این پژوهش شامل افزایش وزن، ضریب رشد نسبی، نرخ رشد روزانه، ضریب تبدیل خوراک، نرخ بقا همراه با میزان کلسترول، تری گلیسیرید، سطح آنزیمهای آلکالین فسفاتاز و گلوتاتیون S- ترانسفراز و سطح مالون دی آلدئید سرم خون بودند. نتایج نشان داد که استفاده از اسید فولیک در سطح برابر یا بیشتر از ۷۱/۲ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم غذای خشک سبب افزایش نرخ رشد روزانه بچه تاس ماهیان سیبری و افزایش معنی دار آماری در ضریب رشد نسبی ماهیان شد (۰۵/۰> P). از سوی دیگر، نسبت تبدیل خوراک با افزایش سطح اسید فولیک جیره غذایی از ۶۰/۰ به ۷۱/۲ میلی گرم در کیلوگرم کاهش و پس از آن افزایش یافت. اختلاف معنی دار آماری در میزان آلکالین فسفاتاز سرم ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف اسید فولیک مشاهده نشد (۰۵/۰< P). فعالیت گلوتاتیون S- ترانسفراز به وسیله غلظت های مختلف اسید فولیک جیره تحت تاثیر قرار نگرفت. همچنین غلظت های مختلف اسید فولیک جیره غذایی تفاوت معنی دار آماری در شاخص های تری گلیسیرید، کلسترول و مالون دی آلدئید ایجاد نکرد (۰۵/۰< P). نتایج به دست آمده از این مطالعه بیانگر این مطلب است که اسید فولیک گرچه موجب بهبود شاخصهای رشد شد، تاثیری در شاخصهای بیوشیمیایی سرم مورد بررسی در این پژوهش نداشت. میزان نیاز تاس ماهی سیبری به اسید فولیک بر اساس نرخ رشد روزانه برابر ۶۵/۱ میلی گرم در کیلوگرم غذا به دست آمد.

کلیدواژه ها

تاس ماهی سیبری, اسید فولیک, عملکرد رشد, شاخص های بیوشیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.