بررسی اثر نوع خون بر میزان زادآوری زالوی طبی Hirudo orientalis

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-9-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده تقوی جلودار

کارشناس ارشد زیست شناسی و زیست فناوری دریا و آبزیان، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

جمیله پازوکی

استاد گروه زیست شناسی و زیست فناوری دریا و آبزیان، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد صادق خاکشور

دکتری زیست شناسی و زیست فناوری دریا و آبزیان، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی تاثیر خون گونه های مختلف جانوری در زادآوری زالو، تعداد تخم در هر کوکون، اندازه و وزن کوکون بوده است. بر این اساس سه نوع مختلف خون شامل خون گاو، مرغ و قورباغه بر زادآوری زالوی طبی Hirudo orientalis بررسی شد. بر اساس تحلیل های آماری، وزن نهایی زالوها (بعد تغذیه) اختلاف معناداری داشت (۰۵/۰> P). زالوها خون بیشتری از گاو در مقایسه با مرغ و قورباغه دریافت کردند. زالوهای تغذیه شده با خون قورباغه کمترین مقدار خون را دریافت کردند. نتایج نشان داد که وزن و طول کوکون های به دست آمده از زالوهای تغذیه شده با خون گاو نسبت به دو گروه دیگر بیشتر بود، در صورتی که کوکون های به دست آمده از زالوهای تغذیه شده با خون قورباغه کمترین وزن و طول را بین گروه های مورد آزمایش نشان دادند (۰۵/۰> P). میزان زادآوری، درصد بقا و درصد تفریخ در زالوهای تغذیه شده از خون گاو ۲۹/۱۵، ۹۰ و ۲۹/۹۵ درصد، مرغ ۴۴/۱۱، ۳۳/۸۳، ۷۵/۹۳ درصد و قورباغه ۱۷/۷، ۶۶/۷۶، ۶۸/۹۲ درصد محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که نوع خون می تواند بر میزان زادآوری، درصد بقا و درصد تفریخ زالوها تاثیرگذار باشد. با توجه به مطالعه حاضر خون گاو برای استفاده از تکثیر و پرورش زالو ها توصیه می شود. دستاوردهای به دست آمده از این مطالعه می تواند در صنعت تکثیر و پرورش زالو مورد بهره برداری قرار گیرد.

کلیدواژه ها

زالوی طبی, Hirudo orientalis, خون, کوکون, رژیم غذایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.